Jakub Forgács Rôzne

Nevšedný zážitok spojil Bystričanov. Sídliskom zneli desiatky bubnov VIDEO

Aj vy ste počuli zvuky bubnov, nesúce sa mestom? V Banskej Bystrici po nich udierali ľudia všetkých vekových kategórií. A nešlo pritom o profesionálnych hudobníkov. Vypočuť si, ako hralo toto netradičné hudobné zoskupenie pod Urpínom, si teraz môžete vďaka našej reportáži!

Ilustračný obrázok k článku Nevšedný zážitok spojil Bystričanov. Sídliskom zneli desiatky bubnov VIDEO
Foto: Silvia Žabková

Desiatky bubnov na bystrickom sídlisku neduneli náhodou. Sobotné popoludnie v Komunitnom centre Fončorda totiž patrilo oslave Dňa Zeme. Návštevníkov čakali v areáli rôzne tematicky ladené stanoviská. Mohli sa dozvedieť viac o recyklovaní, o činnosti občianskeho združenia Mačky Zvolen, ktoré sa stará o opustené mačičky, ale vyrobiť si tiež eko peňaženku z tetrapakov, včelí úľ, či bižutériu z recyklovaných materiálov. Nechýbala však ani prekážková dráha pre najmenších.

Postarané tiež bolo o občerstvenie vo forme ovocia a sladkých cukríkov, ale aj čajov či iných nápojov. Na akcii, ktorá prilákala desiatky Bystričanov všetkých vekových kategórií aj napriek nie práve ideálnemu počasiu, vládla príjemná atmosféra. Tí sa mohli cítiť vskutku ako doma, keďže vonku bola pre nich pripravená aj exteriérová komunitná obývačka – nábytok z paliet a molitanov, na ktorom si mohli poleňošiť.

Paralelne s tvorivými aktivitami sa mohli ľudia pod vedením odborníkov zapojiť aj do vysádzania kvetiniek v areáli Komunitného centra a premietal sa tiež film s eko tematikou. Asi najväčší úspech zožalo práve komunitné bubnovanie. Takmer všetci prítomní si posadali do kruhu a na desiatkach bubnov spoločne vyslali pozitívny odkaz Zemi. Zo začiatku pod vedením muzikoterapeuta, neskôr každý spontánne, rytmus, ktorý práve cítil. Zvuky bubnov sa tak šírili sídliskom Fončorda.

„Sem – tam sa niekto zastaví a uvedomí si, čo je vlastne najdôležitejšie – čas, ktorý jeden druhému na tejto Zemi venujeme a spôsob, akým ho naplníme. To, akú majú kvalitu naše vzťahy, ako prežívame dni a ako sa správame k priestoru okolo, máme v našich rukách. Odmenou za zodpovednosť, bdelosť a ľudskosť je úsmev, pokoj v srdci, pekné priateľstvá, zdravie, zachovaná príroda a jej dary. To všetko máme len požičané, aby sme sa o to, kým sme tu, postarali. Pretože všetci sme na tejto Zemi len hostia. Sme radi, že sme si mohli v komunitnom centre sviatok Zeme pripomenúť,“ uviedla Silvia Žabková z Komunitného centra Fončorda.

Pozrite si v našej foto a videogalérii, ako to vyzeralo na oslave Dňa Zeme v Komunitnom centre Fončorda!

Čítajte tiež:

Strieborní barani prejavia vďaku fanúšikom. Rozlúčka so sezónou s autogramiádou!

Rozsiahla rekonštrukcia serpentín na Urpíne: Bezpečnosť návštevníkov aj vďaka novým zábradliam

FOTO: Bystricou zneli rytmy bubnov, Zem oslavovala
15
Galéria
Foto: Peter Žabka
VIDEO: Keď bubny znejú bystrickým sídliskom
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM