Správy

Ministerka ocenila bystrickú lekárku. Stojí na čele jediného laboratória svojho druhu na Slovensku

Cenu ministerky zdravotníctva SR si z rúk ministerky Andrey Kalavskej prevzala aj vedúca lekárka Skríningového centra novorodencov SR v Banskej Bystrici Mária Knapková. Ocenenie získalo v rámci 1. ročníka slávnostného podujatia deväť významných osobností zdravotníctva.

Ilustračný obrázok k článku Ministerka ocenila bystrickú lekárku. Stojí na čele jediného laboratória svojho druhu na Slovensku
5
Galéria
Zdroj: DFNsP Banská Bystrica

Vedúca lekárka Skríningového centra novorodencov (SCN) SR v Banskej Bystrici Mária Knapková získala v týchto dňoch Cenu ministerky zdravotníctva v rámci prvého ročníka oceňovania zdravotníckych i nezdravotníckych pracovníkov. Informovala o tom Jana Petríková z banskobystrickej Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou.

„Je pre nás cťou, že jednou z ocenených bola aj naša pani doktorka. Na čele SCN SR, jediného laboratória svojho druhu na Slovensku, je od roku 2003 a toto ocenenie odzrkadľuje jej prácu, pracovné nasadenie a zásluhy o rozšírenie skríningových vyšetrení na Slovensku,“ zdôraznila Petríková.

Mária Knapková pracuje v SCN SR od roku 1989 a spolu s odborníkmi Vierou Hornovou a profesorom Svetozárom Dluholuckým zakladali novorodenecký skríning na Slovensku. Ich úsilie sa zhmotnilo v laboratóriu, ktoré pôsobí pod hlavičkou banskobystrickej detskej nemocnice.

„Novorodenecký skríning je zameraný na vyhľadávanie vybraných vrodených chýb endokrinných žliaz a látkovej výmeny, ktoré majú niekoľko spoločných vlastností. Jednou z nich je, že deti sa rodia bez akýchkoľvek príznakov, sú zdanlivo zdravé. Vrodená chyba sa začne prejavovať až postupne a trvalo poškodzuje najmä vývoj mozgu, ale aj iných orgánov. Keď sa naplno prejaví, zostáva dieťa trvalo poškodené i napriek liečbe, pretože bola nasadená neskoro. Včasný záchyt skríningom umožňuje účinnú liečbu ešte pred poškodením a zaisťuje sa tak zdravý vývoj dieťaťa,“ priblížila Petríková.

Odhalenie týchto závažných poškodení sa robí z tzv. suchej kvapky krvi vo štvrtom dni života dieťatka. Potrebné sú asi štyri kvapky krvi z jeho päty, ktorou nasiaknu terčíky na odberovom papieriku. Po uschnutí sa vzorka odosiela práve do SCN SR, ktoré vyšetruje vzorky všetkých novorodencov u nás. Tam je podrobená testom na 13 vrodených a dedičných ochorení.

V OBRAZOCH: Bystrická lekárka sa dočkala významného ocenenia
5
Galéria
Zdroj: DFNsP Banská Bystrica
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM