Aktualizované Správy

Mestský park v Bystrici opäť otvorili. Takto vyzerá po spriechodnení chodníkov, FOTO

Podľa slov primátora Jána Noska mohli po kalamite v Mestskom parku začať s prácami až po obhliadke a získaní povolenia Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Mestský park v Bystrici opäť otvorili. Takto vyzerá po spriechodnení chodníkov, FOTO
14
Galéria

Do týchto dní sa zamestnancom banskobystrickej mestskej spoločnosti Záhradnícke a rekreačné služby (ZAaRES) podarilo ošetriť, stabilizovať, prípadne odstrániť zhruba 600 drevín po veternej smršti, ktorá sa mestom pod Urpínom prehnala pred vyše dvoma týždňami. Konštatoval to na sociálnej sieti primátor Ján Nosko, a to najmä v súvislosti s kritickými ohlasmi obyvateľov týkajúcimi sa nepriechodného mestského parku.

Zdržanie v parku

„Pracovníci zrealizovali približne 300 vývozov s tonami kalamitného dreva a odpadu. Už vyše dvoch týždňov pracujú na odstraňovaní škôd spôsobených veternou kalamitou. Keď to počasie dovoľuje, takmer 60 kmeňových zamestnancov ZAaRES pracuje aj počas víkendov,“ uviedol Nosko.

Podľa neho v Mestskom parku mohli začať s prácami až po obhliadke a získaní povolenia Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici, pretože je národnou kultúrnou pamiatkou.

„V tejto lokalite pracuje externá firma, ktorá sa zameriava na práce vo výškach s horolezeckou technikou. Čoskoro by mal byť park spriechodnený s tým, že sa začne s postupným odstraňovaním popadaných stromov, ktoré už nebránia ľuďom v pohybe,“ dodal Nosko. Pracovníkom sú nápomocné i ďalšie externé spoločnosti, ktoré zabezpečujú odstraňovanie a ošetrovanie stromov, napríklad na cintorínoch a v ďalších častiach mesta.

Ďalšie aktuálne správy

Urážky odmieta

„V tejto situácii odmietam urážky na adresu pracovníkov ZAaRES, ako nie sú schopní po dvoch týždňoch zabezpečiť poriadok v meste v rámci poškodenej zelene. Naopak, ďakujem všetkým, ktorí pomáhajú dávať naše mesto do poriadku po veternej smršti, tá sa môže kedykoľvek zopakovať,“ zdôraznil banskobystrický primátor.

K vypracovaniu návrhu náhradnej výsadby pristúpi ZAaRES až po vyčíslení spoločenskej hodnoty drevín, ktoré kalamita poškodila do takej miery, že ich museli odstrániť.

Park už spriechodnili

Aktuálnou informáciou je, že od pondelka 6. septembra je Mestský park opäť otvorený. „V posledných dňoch sa spriechodnila celá sieť chodníkov v parku. Práce však budú na niektorých miestach prebiehať aj v najbližších dňoch, preto prosíme rešpektujte prípadné lokálne uzavretia niektorých častí parku,“ uviedol ZAaRES v pondelok ráno na svojej facebookovej stránke.

„V prípade nepriaznivého počasia však stále trvá zvýšené riziko padania konárov, preto zvážte pohyb v parku počas veterných dní a búrok,“ upozorňuje ZAaRES.

Zábery z Mestského parku tesne po je otvorení si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Banskej Bystrice

V OBRAZOCH: Mestský park po kalamite opäť otvorili
14
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM