Jakub Forgács Správy

Mestský park spoznal svoju novú podobu: V centre vyrastie špeciálna fontána, VIZUALIZÁCIE

Podľa odbornej poroty víťazný návrh rešpektuje pôvodnú dispozíciu parku a citlivo ho plní novými funkciami s dodržaním logiky jeho užívania.

Ilustračný obrázok k článku Mestský park spoznal svoju novú podobu: V centre vyrastie špeciálna fontána, VIZUALIZÁCIE
4
Galéria

Po rozsiahlom participatívnom procese, vďaka ktorému v minulom roku samospráva získala od Banskobystričanov i odbornej verejnosti desiatky požiadaviek o budúcej podobe Mestského parku na Tajovského ulici, vyhlásilo mesto Banská Bystrica v závere októbra 2022 verejnú anonymnú krajinársko-architektonickú súťaž návrhov na revitalizáciu tejto národnej kultúrnej pamiatky.

„Kvalitu doručených prác hodnotila medzinárodná odborná porota zložená z renomovaných domácich i zahraničných autorizovaných architektov. Hoci nemali ľahkú úlohu a vybrať najlepší návrh bolo náročné, napokon sa rozhodli. Víťazom sa stal tím z Ateliéru Gulačová Šereš architekti – Irenej Šereš, Lenka Gulačová, Romana Šašinková a Katarína Gáliková – ktorý najlepšie dokázal identifikovať problémy a poukázal na celoročný potenciál mestského parku,“ uviedla hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

Víťazný tím

Do verejnej anonymnej projektovej súťaže návrhov pod názvom „Mestský park Banská Bystrica“ sa podľa slov hovorkyne prihlásilo celkovo 12 tímov s požadovanou odbornou spôsobilosťou. „Keďže obľúbené miesto stretávania sa obyvateľov patrí medzi národné kultúrne pamiatky, návrh revitalizácie mestského parku musí prihliadať na zachovanie jeho pôvodnej kompozície a priestorového usporiadania vegetačných i architektonických prvkov. Podľa členov medzinárodnej poroty bolo zadanie na rekonštrukciu historického parku pomerne náročné. Napriek tomu bola úroveň návrhov veľmi vysoká a jednotliví účastníci súťaže si dali záležať na tom, aby si priestor, ako aj historické podklady naštudovali,“ spomenula Adamovičová.

Podľa odbornej poroty víťazný návrh rešpektuje pôvodnú dispozíciu parku a citlivo ho plní novými funkciami s dodržaním logiky jeho užívania. „Víťazný tím pomerne jednoduchými zásahmi naznačil možnosti na zvýšenie kvality parku a jeho atraktivity na dlhodobejší pobyt v rámci aktívneho i pasívneho relaxu,“ pokračovala.

Posun altánku

„Najcitlivejšou kapitolou prerodu celého parku je obnova alejí. Zaujímavým sa javí posun altánku mimo kompozičného jadra v záujme docielenia univerzálneho centrálneho stretávacieho priestoru nahradením záhonovej výsadby multifunkčným celoročne využiteľným vodným prvkom – na pochôdznu ochladzovaciu fontánu v letných mesiacoch a na dočasnú ľadovú plochu v zimných mesiacoch,“ objasňujú členovia poroty.

V nasledujúcom období sa v zmysle zákona o verejnom obstarávaní uskutoční s víťazmi súťaže priame rokovacie konanie a uzavrie sa zmluva o dielo. Následne pre samosprávu vypracujú komplexnú projektovú dokumentáciu na revitalizáciu mestského parku.

„Som veľmi rád, že spomedzi tak kvalitných návrhov sa porote podarilo vybrať ten najlepší. Reaguje na výzvy budúcnosti a prináša riešenia, ktorými budeme vedieť reagovať na zmenu klímy. Zároveň v sebe ponecháva dôležitý odkaz minulosti. Ďakujem všetkým účastníkom súťaže. Každý jeden nám ukázal svoju kvalitu a inšpiroval nás do budúcna aj pri riešení iných projektov. Ďakujem celej odbornej porote, všetkým fundovaným odborníkom, no v neposlednom rade odboru architekta mesta a zamestnancom mestského úradu, ktorí na projekte mestského parku neustále pracujú. Som presvedčený, že v prípade tak dlho diskutovanej revitalizácie mestského parku sme sa posunuli o ďalší významný krok vpred,“ povedal primátor Ján Nosko.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Víťaz súťaže návrhov na revitalizáciu mestského parku
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM