Jakub Forgács Rôzne Správy

Martin nafotil očarujúce zábery Bystrice: Za každou sa skrýva určitý príbeh, FOTO

Bystrica je naživo prekrásna. Talentovaný fotograf Martin Kurka však mesto dokázal zachytiť aj cez hľadáčik fotoaparátu tak, že priam vyráža dych. Veď pozrite sami.

Ilustračný obrázok k článku Martin nafotil očarujúce zábery Bystrice: Za každou sa skrýva určitý príbeh, FOTO
93
Galéria
Foto: Martin Kurka

Martin Kurka (45) je rodeným Bystričanom. Hoci sa sám nepovažuje za profesionálneho fotografa, pri pohľade na jeho zábery by ste tomu len ťažko uverili. Odkiaľ naše mesto zachytáva najradšej a čo všetko sa mu už prihodilo pri fotení? Viac prezradil v rozhovore…

Kedy ste prišli prvýkrát do kontaktu s fotoaparátom?

K fotografovaniu ma nepriamo priviedol môj otec. Keďže vlastnil kinofilmový aparát a čiernobiele rodinné fotografie si sám doma v kúpeľni spracovával. Svoj prvý vlastný fotoaparát FED som si kúpil v ZSSR na družobnom pobyte v Kyjeve. Neskôr to bol tiež sovietsky ZENIT. Po príchode digitálnych fotoaparátov som ich vystriedal niekoľko, až som na dlhé roky zakotvil u značky Pentax.. Teraz momentálne fotím na bezzrkadlovku Sony.

Vaše zábery sú krásne. Fotíte aj profesionálne?

Nenazval by som to profesionálne fotografovanie, pretože ma neživí. Fotenie je skôr môj koníček.

Čo všetko zachytávate cez hľadáčik fotoaparátu?

Fotím prevažne krajinu, hory a kvety, i keď sa niekedy nechám zlákať aj večernými zákutiami mesta. Na horách a v prírode sa snažím tráviť všetok voľný čas, ktorý mi popri zamestnaní a rodine ostane. Neraz sú to noci, večery a rána strávené v horách, či už osamote alebo v spoločnosti priateľov, tiež fotografov. Buď tu u nás na Slovensku, alebo v zahraničí. Rovnako sa rád túlam po slovenských horách, Nízkych a Vysokých Tatrách, Veľkej Fatre, ako aj po Talianskych Dolomitoch či Julských Alpách.

Vo vašom portfóliu sú aj prekrásne zábery Banskej Bystrice. Odkiaľ ju zachytávate najradšej?

Banská Bystrica vďaka svojej polohe, keďže je obklopená horami, je krásna z každej strany. Či už pri východe slnka sú to veže z kopčeka Na Troskách, alebo kúsok z vyššia, v smere od Suchého vrchu. Pekný pohľad na mesto je aj z Horných Pršian alebo z nadhľadu z Panského dielu. Záleží podľa podmienok, v akých sa rozhodnem ísť fotiť. Podľa toho si vyberám lokalitu, odkiaľ to bude. Či sú jesenné hmly alebo rozkvitnuté čerešne nad mestom.

Foto: Martin Kurka

Máte nejaký záber, na ktorý ste obzvlášť hrdý?

Ťažko povedať, či som na niektorý záber obzvlášť hrdý. Každá fotografia, ktorú si z fotenia prinesiem, má pre mňa rovnakú cenu. Za každou sa skrýva určitý príbeh jej vzniku. Za jednou si treba vyšliapať vysoko do hôr, nocovať pod hviezdami, mrznúť pri východe slnka vo fujavici. Ďalšia vznikne tak nečakane ako zapadajúce slnko po celodennom daždi. Ale práve preto mám rád tento žáner fotografie, že nikdy neviete, čo vám príroda pripraví za divadlo. Niektoré z mojich fotografií sa nachádzajú aj v knihách edície Čarovné Slovensko či na titulkách turistických máp. Môžete si ich pozrieť aj na mojej stránke alebo na mojom facebookovom profile.

Spomínate si na nejakú kurióznu situáciu či príhodu z fotenia?

Príhod z fotenia mám za tie roky, čo sa venujem tomuto koníčku, veľa. Niektoré sú úsmevné, niektoré mi v danej chvíli, keď sa udiali, pripadali ako zlý sen. No dnes sa nad nimi len pousmejem. Napríklad, keď idete fotografovať na hory a pri vystupovaní z auta na mieste zistíte, že vaša brašňa s fotoaparátom ostala pripravená doma. Alebo pri nočnom putovaní po hrebeni, keď si vychutnávate pokoj a krásu hviezdnej oblohy, na vás spod kosodreviny prehovorí poľovník s otázkou – kamže, kam?

Máte nejaký sen, kam by ste sa chceli vybrať, resp. čo by ste chceli zvečniť?

Snov mám plnú hlavu, len ako sa povie, keby tých peňazí bolo viac… Jeden veľký sen – navštíviť čarovné Lofoty, (súostrovie na severe Nórska) mi pomohla splniť moja rodina, ktorá ma v tomto koníčku všemožne podporuje, za čo som im nesmierne vďačný. Vidieť tento nádherný kus zeme a mať pri tom možnosť fotografovať polárnu žiaru, to je zážitok na celý život. Ale vráťme sa k snívaniu. Tu na dosah ruky, ako by sa dalo povedať, by bolo Gruzínsko – pohorie Kaukaz. A kúsok ďalej národné parky na západnom pobreží USA. Ale tam pôjdem až potom, keď budem „veľký“. :) Myslím, že tu u nás doma na Slovensku je ešte dosť miest, kde som zatiaľ nebol a určite stojí za to, navštíviť ich.

Keď práve nedržíte v rukách fotoaparát, čomu sa najradšej venujete vo svojom voľnom čase?

Okrem fotenia sa venujem turistike a bicyklovaniu na horskom bicykli po okolí.

Krásne zábery nielen z Banskej Bystrice od Martina Kurku si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Bystričan Martin Kurka nafotil úchvatné zábery mesta aj prírody
93
Galéria
Foto: Martin Kurka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM