Jakub Forgács Rôzne Správy

Bystričanka Zdenka vyrába torty, ktoré chutia aj očiam: Plním si svoj sen, FOTO

Detské či poschodové na svadby? Talentovaná bystrická cukrárka Zdenka Hudecová premieňa torty na hotové umelecké diela.

Ilustračný obrázok k článku Bystričanka Zdenka vyrába torty, ktoré chutia aj očiam: Plním si svoj sen, FOTO
24
Galéria
Zdroj: Zdenka cakes

Zdenka Hudecová má doslova sladkú prácu. Pod značkou Zdenka cakes – z lásky k pečeniu vyrába táto rodená Bystričanka torty a cupcakes, ktoré zdobia nielen svadobné hostiny, ale aj detské oslavy. Čo jej zákazníkom chutí najviac a prečo nezoberie len tak hocijakú objednávku? Viac prezradila v rozhovore…

Ako dlho sa už venujete remeslu cukrárky a ako ste sa k tejto práci dostali?

Pečeniu som sa venovala už dlhé roky, bola to vždy moja záľuba. Pečenie pre krsniatka k sviatku, alebo pre blízku rodinu. Ako malé dieťa som stála pri mojej starkej, ktorá vypekala koláče a torty na dedinské svadby a bola vychýrenou cukrárkou. Po nej som zdedila ten dar, lásku k pečeniu.

Kedy ste začali vyrábať torty a cupcakes na zákazku?

Naplno som sa tomu začala venovať až vo chvíli, kedy som stála pred rozhodnutím čo ďalej, či si hľadať novú prácu ukončením tej starej, alebo posunúť môj koníček o level vyššie a risknúť to. Pečenie však bola moja vášeň, a tak som začala pracovať na svojom sne.

Spomínate si na svoju prvú zákazku?

Moja prvá objednávka bola trojposchodová svadobná torta, za ktorú sa nehanbím ani dnes (foto č. 1). Táto torta bola pre mňa veľkou výzvou, ktorú som zvládla. Pečenie tort je náročné, všetko má svoje postupy, aby torta vydržala celý deň v tvare, aký jej vytvorím, aby vyzerala super a samozrejme aj chutila. Ale dopadlo to nad očakávania, všetci boli spokojní, a to bol pre mňa impulz uberať sa týmto smerom. Torta nielen vyzerala, ale aj chutila a mne sa začali hlásiť nové a nové nevesty.

Odvtedy sa moja svadobná ponuka rozšírila a okrem svadobných tort ponúkam aj candy bar, ktorý je momentálne na svadbách veľmi žiadaný a zároveň aj krásnym doplnkom svadobnej výzdoby.

Na aké príležitosti ich vyrábate najčastejšie?

Najčastejšie vyrábam torty a cupcakes na svadby a detské oslavy.

Torty vytvárate podľa predlohy – obrázka alebo aj podľa opisu človeka?

Pri výrobe tort mám vždy najradšej, ak mi zákazník ponechá voľnú ruku. Snažím sa neopakovať ani moje predošlé torty, ani cudzie. Ak sa mi aj niečo páči, niečim sa inšpirujem, ale dotvorím to vždy podľa seba. Pre každé dieťatko či nevestu sa snažím vytvoriť originál len pre nich.

Koľko trvá výroba takej torty a čo najviac ovplyvňuje dĺžku jej výroby?

Výroba každej torty je časovo odlišná. Všetko záleží od náročnosti a témy. Pri modelovaní detských postavičiek na tortu strávim aj niekoľko hodín. Je to to hlavné, ozdoba torty, ktorú si dieťa všimne ako prvé a tam musím byť precízna. Idem do detailov, aby postavičky čo najviac zachytili realitu, napr. ak je to Macko Uško, nemôžem vymodelovať hocijakého macka… Tak, aby si dieťa spoznalo na prvý pohľad na torte tú svoju obľúbenú rozprávkovú postavičku. Fotky šťastných detských očiek, ktoré mi potom posielajú maminky, ma nabíjajú novou energiou a chuťou do práce.

Viete vymenovať nejaké obľúbené motívy a príchute, ktoré majú radi Bystričania?

K najobľúbenejším príchutiam mojich zákazníkov patria určite svieže ľahké ovocné torty. A medzi top žiadanými detskými postavičkami sú mackovia. Tam som už vymodelovala toľko rôznych druhov, že vždy sa teším, ak sa mi podarí niečo nové a neokukané.

Stretávate sa aj s nejakými kurióznymi či nerealizovateľnými požiadavkami zákazníkov?

Ale áno, aj ku mne príde zákazník, ktorý má predstavu o torte a na nej popolník s cigaretami, alebo s fľašou alkoholu, no takéto objednávky slušne odmietnem. Tento druh tvorenia ma nenapĺňa a chcem sa uberať mojou cestou, tvoriť originálne a moderné torty.

Čo iné okrem tort ešte zvyknete piecť?

Okrem tort pripravujem aj dezerty v pohárikoch, ktoré sú krásnym doplnkom každej oslavy a tematicky robím balíčky na Vianoce či Veľkú noc. Vždy beriem len obmedzené množstvo objednávok, takže väčšinou to dopadne tak, že ako vyhodím ponuku, do pol hodiny mám všetko preč. Ale teším sa, že si plním môj sen a našla som si v živote niečo, čo ľuďom robí radosť nielen pre oči, ale aj brušká.

Krásne torty Zdenky Hudecovej si môžete pozrieť aj v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Talentovaná Bystričanka premieňa torty na hotové umelecké diela
24
Galéria
Zdroj: Zdenka cakes
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM