Jakub Forgács Rôzne

Ľudia, ktorí sa pod Urpínom postavili režimu: V Banskej Bystrici pripravili generálny štrajk

Mnohí z nás si ešte spomínajú na novembrovú revolúciu v Banskej Bystrici, keď námestie zaplnili tisíce ľudí. Občianska iniciatíva Verejnosť proti násiliu organizovala nielen masové demonštrácie, ale pod palcom toho mala oveľa viac.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia, ktorí sa pod Urpínom postavili režimu: V Banskej Bystrici pripravili generálny štrajk
10
Galéria
Zdroj: TASR

„V Koordinačnom centre občianskej iniciatívy Verejnosť proti násiliu (VPN) bolo veľa ľudí. Štefan Kováč, Karel Sedlář a chodil pomáhať aj jeho otec, Igor Pohle, Pavol Katreniak, Ivan Bača a mnoho ďalších,“ vymenúva Maroš Krajčovič, bývalý predseda Krajského koordinačného centra VPN, podľa ktorého tam chodilo aj viac ľudí za novovznikajúceho KDH, ochranári ako napr. Milan Lichý a ďalší. O tom, kde všade sa VPN stretávala, ste sa na našom portáli mohli dočítať už nedávno.

A aké úlohy zohrala VPN v revolúcii? „V prvom rade sme organizovali večerné demonštrácie na námestí a pripravili sme v Banskej Bystrici generálny štrajk. Od počiatku sme hlavne organizovali a koordinovali výjazdové skupiny aktivistov, ktorí chodili do podnikov a okolitých obcí informovať občanov o dianí v Československu a získavali sme ich podporu,“ pokračoval Krajčovič.

Ako podotkol, rozdelili sa aj na komunikáciu s Prahou, Bratislavou, Košicami. „Postupne sa k nám začínali hlásiť aktivisti z okresných miest celého vtedajšieho stredoslovenského kraja. Organizovali sme verejné dialógy a iniciovali sme okrúhle stoly s vládnou a straníckou mocou od mestskej, cez okresnú, až po krajskú úroveň,“ povedal so slovami, že pomáhali aj sympatizantom a vznikajúcim bunkám VPN v podnikoch.

Ich práca však pokračovala aj po revolúcii. „Postupne sme získavali aj mandáty zdola. Viedli sme veľmi náročné rokovania o odvolávaní funkcionárov a poslancov FZ, SNR, KNV, ONV a MNV. Komunikovali sme s verejnou bezpečnosťou a ŠtB. Odhaľovali sme likvidovanie archívov KSS, ŠtB, či Pohraničnej polície. Zorganizovali napríklad aj celoslovenské zasadnutie zástupcov koordinačných výborov a neskôr aj celoslovenský snem,“ povedal Krajčovič a ako dodal, následne hľadali vhodných ľudí, ktorí nahrádzali odvolávaných funkcionárov.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery z generálneho štrajku na bystrickom námestí!

Foto: ilustračné

Generálny štrajk na banskobystrickom Námesti SNP v novembri 1989
10
Galéria
Foto: Viliam Béreš
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM