Samospráva

Krajskí poslanci rozhodli drvivou väčšinou: Zvolili nového hlavného kontrolóra

O tento post sa pôvodne uchádzalo osem kandidátov, traja z nich však svoju kandidatúru pred rokovaním zastupiteľstva stiahli.

Ilustračný obrázok k článku Krajskí poslanci rozhodli drvivou väčšinou: Zvolili nového hlavného kontrolóra
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Staronovým hlavným kontrolórom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa stal na ďalších šesť rokov Michal Kňažek. Rozhodli o tom vo štvrtok poslanci krajského parlamentu, keď vo verejnej voľbe získal hlasy 34 z 37 prítomných poslancov.

O tento post sa pôvodne uchádzalo osem kandidátov, traja z nich však svoju kandidatúru pred rokovaním zastupiteľstva stiahli.

Kňažek zastáva túto pozíciu od roku 2008 a ako hlavný kontrolór zároveň riadi a zodpovedá za činnosť Útvaru hlavného kontrolóra BBSK, ktorý má v súčasnosti jedenásť zamestnancov.

Ako pripomenula Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK, medzi jeho úlohy patrí kontrola zákonnosti, účinnosti, hospodárnosti a efektívnosti pri hospodárení a nakladaní s majetkom a majetkovými právami samosprávneho kraja a tiež s majetkom, ktorý kraj užíva podľa osobitných predpisov. Rovnako kontrola príjmov a výdavkov kraja, vybavovania sťažností a petícií, dodržiavania všeobecne záväzných právnych predpisov vrátane nariadení kraja, plnenia uznesení a ďalšie úlohy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM