Jakub Forgács Správy Samospráva

Kraj reaguje na situáciu s koronavírusom: Lunter sľubuje pomoc s dohľadávaním kontaktov

COVID-19 v Banskobystrickom kraji? V oranžovej fáze sú štyri školy. Takto sú na tom kultúrne inštitúcie.

Ilustračný obrázok k článku Kraj reaguje na situáciu s koronavírusom: Lunter sľubuje pomoc s dohľadávaním kontaktov
Zdroj: BBSK

Štyri stredné školy, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa aktuálne nachádzajú v oranžovej fáze semaforu. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

Vyučuje sa dištančne

„Okrem Strednej zdravotníckej školy v Banskej Bystrici, ktorá je oranžová od minulého týždňa, ide o Gymnázium Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici, SOŠ techniky a služieb v Brezne a SOŠ hotelových služieb a obchodu vo Zvolene,“ uviedla

Vyučovanie v triedach, ktoré sa ocitli v karanténe, prebieha podľa slov Štepánekovej dištančným spôsobom, pričom momentálne nie je v červenej fáze žiadna stredná škola zriaďovaná krajom.

Ako ďalej uviedla, situácia je stabilizovaná aj v zariadeniach sociálnych služieb, kde stále platí plošný zákaz návštev a prísne hygienické opatrenia.

Pomoc pri dohľadávaní

Na utorok je plánované stretnutie zástupcov Úradu BBSK a regionálnych úradov verejného zdravotníctva, ktoré by malo priniesť aj odpoveď na otázku, ako postupovať v prípade ambulantných služieb. „Tie zatiaľ plošne zatvorené nie sú, ambíciou kraja je udržať ich chod čo najdlhšie, samozrejme za predpokladu, že takúto prevádzku vyhodnotia aj regionálne úrady verejného zdravotníctva ako bezpečnú,“ spomenula Štepáneková.

„Regionálnym úradom verejného zdravotníctva ponúkneme ako kraj pomoc pri dohľadávaní kontaktov pozitívnych prípadov, čo sa momentálne ukazuje ako najväčší problém. Ak o ňu prejavia záujem, vstúpime do celého procesu,“ povedal župan Ján Lunter.

DJGT opäť funguje

Po karanténe, ktorú absolvovali zamestnanci Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene, obnovuje podľa slov Štepánekovej divadlo od utorka 6. októbra svoju činnosť.

„Všetci testovaní zamestnanci boli negatívni, od utorka sa preto v rámci obmedzených možností vraciame pred našich divákov. Upravený program nájdu záujemcovia na webových stránkach divadla, kapacita na jednotlivé predstavenia sa pohybuje od 20 do 30 divákov,“ povedala riaditeľka DJGT Jana Raffajová.

Otvorené sú aj ostatné kultúrne inštitúcie, ktoré sa prispôsobili novým podmienkam a na október pripravili pestrú paletu podujatí.

„Návštevníci a diváci sa môžu cítiť bezpečne, pretože na podujatiach dodržiavame prísne hygienické opatrenia. Výber je bohatý, od zaujímavých výstav až po kurzy tradičných remeselných techník. Divadlá upravili svoj repertoár tak, aby sa do sály zmestilo čo najviac divákov, pripravené sú aj viaceré premiéry,“ povedal vedúci oddelenia kultúry BBSK Peter Černek.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM