Jakub Forgács Správy

V kraji úraduje aj chrípka a iné respiračné choroby: Ktoré okresy majú najviac prípadov?

Respiračných chorôb v Banskobystrickom kraji postupne pribúda. Aká je aktuálna situácia podľa odborníkov?

Ilustračný obrázok k článku V kraji úraduje aj chrípka a iné respiračné choroby: Ktoré okresy majú najviac prípadov?
Zdroj: TASR

Podľa predpokladov lekárov prvého kontaktu i epidemiológov výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) v 40. kalendárnom týždni v Banskobystrickom kraji (BBSK) aj keď mierne, ale predsa len stúpol. Počet chrípkových a chrípke podobných ochorení (CHPO), ktoré sa vyvinuli z ARO, je v tomto týždni nižší o tretinu, ako v uplynulom. V porovnaní s vlaňajškom je výskyt ARO aj CHPO výrazne nižší, čo je v súvislosti v pandemickou situáciou dobrá správa. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Minimum komplikácií

„Podľa analýzy hlásení 60 percent lekárov pre deti a dorast a 46 percent lekárov pre dospelých, je v súčasnosti chorých na ARO 2 611 ľudí, čo predstavuje prepočítanú chorobnosť vyše 800 na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni do systému počty chorých. Na chrípku ochorelo 62 ľudí, čo je chorobnosť necelých 20 na 100-tisíc obyvateľov,“ uviedla Tolnayová.

RÚVZ v Banskej Bystrici podľa slov Tolnayovej evidoval tento týždeň nízke percento komplikácií

Akútne respiračné aj chrípkové ochorenia sa podľa jej slov skomplikovali zápalmi dutín v 13 prípadoch, zápalmi stredného ucha v dvoch prípadoch a nevyskytol sa žiaden prípad zápalu pľúc. Najviac skomplikovaných prípadov je tentoraz vo vekovej skupine najmenších detí.

Kde je najviac chorých?

„Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Rimavská Sobota (770), Lučenec (696), ale aj v okresoch Zvolen (457), Rimavská Sobota (425) , Žiar nad Hronom (276) a Žarnovica (273). Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov v okrese Poltár a Žarnovica,“ vymenovala Tolnayová s tým, že najviac chorých je medzi seniormi a ekonomicky činným obyvateľstvom.

Za najúčinnejšiu ochranu proti uvedeným ochoreniam je podľa odborníkov aj v pandemickom období konzumovať stravu bohatú na vitamíny, otužovať sa, pohybovať na čerstvom vzduchu, obliekať sa primerane počasiu. Najlepšou cestou ako sa chrípke vyhnúť, je dať sa zaočkovať. Keďže chrípkový vírus mení každý rok svoj charakter, sú pre každú sezónu pripravené nové očkovacie látky. Vo vakcíne nie je celý vírus, ale len jeho časti a preto vakcína nemôže spôsobiť chrípkové ochorenie. Na vytvorenie protilátok sú potrebné dva týždne, takže je žiaduce dať sa zaočkovať včas. Najvhodnejším obdobím na očkovanie je október a november.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM