Jakub Forgács Správy

Epidemiologička o situácii v Banskobystrickom kraji: Prečo už 3 okresy prepli COVID semafor?

Prípadov koronavírusu každým dňom pribúda. Oslovili sme preto odborníčku, ktorá vysvetlila nielen to, ako funguje COVID semafor.

Ilustračný obrázok k článku Epidemiologička o situácii v Banskobystrickom kraji: Prečo už 3 okresy prepli COVID semafor?
Zdroj: Dnes24.sk

Banskobystrický kraj má spomedzi všetkých dlhodobo najnižšie prírastky nových prípadov koronavírusu. Počet pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19 je k 22. septembru iba 373, pričom Nitriansky kraj, ktorý má druhé najnižšie číslo, ich eviduje až 602.

3 okresy zmenili farby

Väčšina okresov Banskobystrického kraja je tak vedených ako „zelených“, no tri už zmenili farby na COVID semafore. Okres Veľký Krtíš je „žltý“ a Lučenecký okres s okresom Žarnovica „červené“. Zisťovali sme tak, čo je príčinou.

„V Lučenci stúpol počet prípadov o 28 a incidencia (14-dňový výskyt prepočítaný na 100-tisíc obyvateľov) stúpla na 39,5, vo Veľkom Krtíši stúpol počet chorých o deväť a incidencia na 20,7. V oboch prípadoch sa počty zdvojnásobili oproti predchádzajúcemu obdobiu,“ uviedla pre spravodajský portál Dnes 24 Mária Avdičová, vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

„Okres Žarnovica je malý a evidujeme v ňom sedem prípadov ochorenia za posledné dva týždne, ktoré v prepočte na 100 000 dali vyššie číslo ako 25. Potom sú tam ďalšie matematické výpočty a koeficienty, ktoré okres zaradili do červenej zóny,“ vysvetlila pre Dnes 24 regionálna hygienička RÚVZ v Žiari nad Hronom Eva Striežová s tým, že aj tí pozitívne testovaní, ktorí mali mierne príznaky, sú už bez príznakov. Ak podľa jej slov počty nových prípadov v okrese nestúpnu, je predpoklad, že vo štvrtok by sa okres mohol vrátiť do zelenej zóny.

Kľúčové aspekty

Mária Avdičová vysvetlila aj to, čo rozhoduje o zmenách farieb na semafore. „Posudzuje sa viacero aspektov: 14-dňový výskyt prepočítaný na 100-tisíc obyvateľov, index zvýšenia počtu pozitívnych oproti predchádzajúcemu obdobiu, tiež sa berú do úvahy počty hospitalizovaných za daný okres, výskyt v starších vekových skupinách, prípadne aj ďalšie okolnosti, ktoré ovplyvňujú epidemiologickú situáciu,“ vymenovala Avdičová.

Kľúčové sú tak podľa jej slov všetky spomínané aspekty, ktoré sa spoločne konzultujú každý štvrtok dopoludnia a poobede každý RÚVZ zatriedi okresy do príslušnej farby.

Ovplyvní situáciu chrípka?

Aktuálne z v kraji narastá aj počet prípadov chrípky. „Nárast chorobnosti na chrípku sa očakáva, a to najmä u detí školského a predškolského veku, v menšej miere aj v ostatných vekových skupinách, a to najmä od októbra. V neskorších jesenných mesiacoch očakávam aj stúpnutie chorobnosti v starších rizikových skupinách,“ uviedla Avdičová.

Ako sa to bude vyvíjať v súvislosti s nárastom chorých na COVID-19 sa dá podľa jej slov len ťažko odhadnúť. „Pri oboch chorobách treba v prevencii zdôrazňovať riadne nosenie rúšok a u chrípky naviac očkovanie, s ktorým sa odporúča začať v októbri,“ dodala Avdičová.

Foto: ilustračné

Koronavírus na Slovensku
31
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM