Jakub Forgács Správy

Koronavírus: Rúška dostanú aj bezdomovci. Ako Bystrica reaguje na plné ihriská?

Zamestnanci mestského úradu už roznášajú rúška pre opustených seniorov. Aké ďalšie opatrenia prijalo mesto?

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus: Rúška dostanú aj bezdomovci. Ako Bystrica reaguje na plné ihriská?
31
Galéria
Zdroj: TASR

Od nedele prišli na mail osamelysenior@banskabystrica.sk a telefónne číslo 048/4330 777 stovky podnetov. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková. Týkajú sa pomoci pre osamelých dôchodcov.

„Pripomíname, že kontakty sú určené len pre tých, ktorí majú 65 rokov a viac a sú odkázaní na pomoc druhých,“ upozornila hovorkyňa.

„Vyzývame obyvateľov, aby nám, v prípade, že vedia o niekom, kto je slabý, imobilný, osamelý alebo sám potrebuje pomoc, poslali všetky potrebné informácie – meno, adresu, telefonický kontakt a požiadavku,“ doplnila Marhefková.

Rúška roznášajú seniorom

Ako poznamenala, primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko sa ešte počas uplynulého víkendu dohodol s vedením spoločnosti Slovenka-Silver Banská Bystrica na šití rúšok pre osamelých seniorov odkázaných na pomoc druhých. „Zamestnanci mestského úradu ich v týchto chvíľach roznášajú tým, ktorí sa sami ozvali alebo nám prosbu o pomoc pre svojich najbližších adresovali ich rodinní príslušníci,“ doplnila.

„Je potrebné upozorniť obyvateľov, že vyčlenení zamestnanci MsÚ sú riadne označení a vybavení  ochrannými rúškami a rukavicami,“ povedala Marhefková s tým, že ak by mali obyvatelia podozrenie, že niekto sa snaží súčasnú situáciu využiť, je potrebné kontaktovať Mestskú políciu na čísle 159.

Poukázala tiež na to, že po pondelkovom stretnutí so Slovenským Červeným krížom, územný spolok Banská Bystrica, Centrom dobrovoľníctva, skautmi a Saleziánmi, sa nastavuje režim spolupráce v súvislosti so zabezpečením nákupov a donášky liekov.

Aj pre bezdomovcov

„Ochranné rúška distribuujeme aj ľuďom bez domova, ktorých na území mesta monitorujeme. Zároveň vykonávame sociálne poradenstvo a  informujeme ich, ako sa majú v tomto období správať (dodržiavanie hygieny a pod.),“ pokračovala hovorkyňa.

„Pracujeme s nimi na dennej báze spolu so Slovenským Červeným krížom, územný spolok Banská Bystrica. Situáciu monitorujeme a podľa potreby prijímame opatrenia,“ podotkla.

„Obyvatelia sa na nás obracajú s informáciou, že detské ihriská sú plné detí. Príslušníci mestskej polície sú v teréne a mesto celý deň monitorujú. V prípade, že zaznamenajú verejné priestranstvá s vysokým výskytom ľudí, upozornia ich, aby sa zdržiavali doma,“ dodala.

Mesto opätovne vyzýva všetkých obyvateľov, aby sa správali zodpovedne. Od toho ako sa správame dnes, záleží vývoj situácie na Slovensku v nasledujúcich dňoch.

Foto: ilustračné

Koronavírus na Slovensku
31
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM