Jakub Forgács Správy

V bystrickej Slovenke si šičky rúška ušili samy. Teraz pomôžu iným, FOTO

Desiatky šičiek pracujú aj v týchto dňoch. Denne tak dokážu vyprodukovať okrem bežnej výroby aj stovky rúšok.

Ilustračný obrázok k článku V bystrickej Slovenke si šičky rúška ušili samy. Teraz pomôžu iným, FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR

V bystrickom podniku SLOVENKA-Silver vládne aj v týchto dňoch čulý ruch. Pracuje tu asi 120 ľudí, z toho 30 šičiek.

Rúška si ušili sami

„Kým nemáme nikoho nakazeného, pracujeme ďalej. Zatiaľ sú naši zamestnanci chránení rúškami. Vo štvrtok sme o tom rozhodli a v piatok sme začali šiť pre našich zamestnancov, takže všetci to dostali ako tzv. pracovné oblečenie,“ uviedla pre spravodajský portál Dnes 24 riaditeľka Mária Rácová.

„Máme posilnenú dezinfekciu, čiže je jedna pracovníčka je vyčlenená, ktorá nonstop chodí a dezinfikuje všetky kľučky, dvere, podlahy. WC a pod. Posilnené máme aj prijímanie vitamínov, ktoré sme nakúpili pre zamestnancov. To sme už zaviedli asi dva týždne predtým,“ pokračovala so slovami, že častejšie tiež vetrajú a zamestnanci majú aj prestávky viackrát v priebehu dňa, aby sa dielne prevetrali.

Stovky kusov denne

"Tým, že nemá kto vyrábať rúška, tak sme sa s pánom primátorom Noskom skontaktovali ešte v sobotu, pretože ich chcú rozdávať v meste, resp. aby si ich za symbolickú cenu od mesta odkúpili. Dohodli sme sa, že prvé kusy im dáme ešte dnes.

Ako poznamenala, medzitým sa nahlásilo viacej firiem či lekární z okolia Banskej Bystrice. Napriek tomu zabezpečujú, aby každý niečo dostal.

Ako ďalej uviedla, rúška vyrábajú z bavlnenej tkaniny, ktorú majú k dispozícii. „Objednali sme ďalšiu a keď jej bude málo, tak to budeme robiť z bavlneného úpletu, stopercentnej bavlny. Dá sa viacnásobne použiť, môže sa vyvariť, zaliať horúcou vodou alebo prežehliť na najvyšší stupeň,“ vysvetlila.

Rúška sa však podľa Rácovej nedajú šiť na každom stroji, je na to špecifická šiaca mašina. „Zatiaľ tak dokážeme denne vyprodukovať 500 – 600 kusov. Pravdepodobne však vyčleníme viac pracovníkov, len nám to nemôže ohroziť naše výrobky, ktoré máme v rozpracovanom stave,“ poznamenala.

Hl. foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Slovenka spustila výrobu rúšok
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM