Marcel Páleš Samospráva

Konečne: Bicyklovať sa už budeme aj po námestí, policajti nás odmenia tachometrami!

Nejeden Bystričan sa na to už dlho teší. Mesto Banská Bystrica zrealizuje v piatok zmenu dopravného značenia v historickom centre mesta, ktorá umožní cyklistom vjazd do pešej zóny.

Ilustračný obrázok k článku Konečne: Bicyklovať sa už budeme aj po námestí, policajti nás odmenia tachometrami!
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

„Mesto týmto krokom pokračuje v implementácii vypracovaného Územného generelu nemotorovej dopravy (ÚGND), ktorý v marci 2012 odovzdali primátorovi mesta aktivisti Občianskej cykloiniciatívy Banská Bystrica,“ uviedla hovorkyňa mesta Martina Kanisová.

Pravidlo najslabšieho účastníka

Tak, ako v iných slovenských a zahraničných mestách, bude možnosť vjazdu cyklistov označená zvislým dopravným značením na všetkých vstupoch do pešej zóny. Základným pravidlom, ktorým by sa mali všetci riadiť, je, že najslabší účastník má vždy prednosť. „Zo strany chodcov si však povolenie vjazdu cyklistov na námestie bude vyžadovať väčšiu ohľaduplnosť a zvýšenú pozornosť. Nevypočitateľným správaním by chodec mohol spôsobiť zranenie sebe alebo ostatným,“ uviedla Kanisová.

Cyklisti sa budú môcť pohybovať po celej pešej zóne, no rýchlosť jazdy musia prispôsobiť chodcom, a to maximálne do 10 km/h. „Pri väčších skupinách chodcov by mal spomaliť a ak si to vyžaduje situácia, zastaviť. Odporúčam jazdiť stredom námestia, čo najďalej od dverí, brán či sedenia, kde môže nečakane vyjsť chodec. Cyklista by mal jazdiť čo najviac priamočiaro. Len tak môže chodec z diaľky predpokladať jeho dráhu a vytvoriť koridor,“ upresnila Andrea Štulajterová, štatutárna zástupkyňa Občianskej cykloiniciatívy Banská Bystrica a manažérka pre rozvoj nemotorovej dopravy v meste Banská Bystrica.

„Verím, že Banskobystričania prijmú túto zmenu pozitívne a skúšku tolerantnosti vo verejnom priestore zvládnu na výbornú,“ dodala Štulajterová.

Rozvoj nemotorovej dopravy zlepší životné prostredie

Ako motiváciu a odmenu za ohľaduplnú jazdu budú v pondelok 26. 8. od 14:00 hod. do 18:00 hod. príslušníci mestskej polície a aktivisti z OCI BB cyklistom rozdávať tachometre a zvončeky na bicykle.

V zahraničí, najmä vo väčších mestách, sa podpore nemotorovej dopravy venuje veľká pozornosť. Jedným zo spôsobov, ako zlepšovať podmienky pre život obyvateľov v meste, je znižovanie individuálneho motorizmu. To je možné aj vďaka vytváraniu podmienok pre bezpečný pohyb cyklistov po meste.

„Rozvoj nemotorovej dopravy vnímam ako veľký krok k zlepšovaniu životného prostredia, čo prispieva k lepšej kvalite života našich obyvateľov. Možnosť vjazdu s bicyklom na Námestie SNP, ako pevne verím, dopomôže naplniť terasy a podniky na námestí a prispeje k príjemnej atmosfére, ktorú si naše historické centrum mesta zaslúži,“ povedal primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola.

Vznikne funkčná sieť cyklotrás?

V rámci Územného generelu nemotorovej dopravy sú rozpracované ďalšie úseky pre bezpečný pohyb cyklistov po meste. Postupným prepájaním týchto úsekov vznikne funkčná sieť cyklotrás na území celého mesta. Do konca roku 2013 by mala byť hotová projektová dokumentácia na cyklotrasu od plavárne smerom do Podlavíc, až na Mlynskú ulicu, a tiež projektová dokumentácia na cyklotrasu od Obvodného úradu popri nákupnom stredisku Európa Shopping Center až na Námestie S. H. Vajanského, kde sa momentálne pripravujú podklady aj na vybudovanie cyklostanovišťa.

Tých, čo jazda na dvoch kolesách chytila za srdce, sa združujú i do cykloklubov, v ktorých pôsobia aj naozaj ostrieľaní cyklisti. Aké trasy Bystričanom odporúčajú? Prečítajte si aj náš ďalší článok o cyklistike Bystričanov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM