Jakub Forgács Iné športy

Bicyklovanie je čoraz viac trendy: Aké trasy odporúčajú v okolí Bystrice ostrieľaní cyklisti?

Už aj v Banskej Bystrici a okolí môžeme denne stretávať na cestách čoraz viac cyklistov. Tých, čo jazda na dvoch kolesách chytila za srdce sa združujú i do cykloklubov, v ktorých pôsobia aj naozaj ostrieľaní cyklisti. Aké trasy Bystričanom odporúčajú?

Ilustračný obrázok k článku Bicyklovanie je čoraz viac trendy: Aké trasy odporúčajú v okolí Bystrice ostrieľaní cyklisti?
Zdroj: TASR

Ako sme vás informovali už ráno, mesto Banská Bystrica vyšlo cyklistom v ústrety a dovolilo im jazdiť aj po Námestí SNP. Keď však chcete ísť na dlhšie cesty, je dobré spojiť sa so skúsenejšími cyklistami z cyklistických klubov. Jeden z takýchto cykloklubov roky pôsobí aj vo Vlkanovej. Cyklistický klub Witzenmann Vlkanová vznikol transformáciou Cyklistického oddielu Vlkanovské strojárne, ktorý bol založený dňa 7.2.1990. Pod svojím novým názvom Vlkanová Witzenmann funguje od 1.1.1999 a od roku 2000 je členom Slovenského zväzu cyklistiky.

Členom cykloklubu ide najmä o rozvoj cyklistického športu medzi verejnosťou. Organizuje cyklistické preteky, ako aj cykloturistiku pre verejnosť, získava nových členov, ktorí by reprezentovali oddiel na cyklistických pretekoch, organizovaných inými oddielmi, prípadne Slovenským cyklistickým zväzom.

Trasu vyberajú spontánne

„Náš cykloklub pravidelne, každú nedeľu, robí cyklotúry v okolí Banskej Bystrice a hoci je vypracovaný plán tratí k jednotlivým dátumom, málokedy sa jazdenie v danej lokalite aj uskutoční. Väčšinou sa dohodneme v deň akcie, kde sa pôjde,“ vysvetľuje Miroslav Vaculčiak, člen výboru a vedúci sekcie horskej cyklistiky. Všetko záleží od počasia, zloženia skupiny a kondičnéj schopnosti najslabších. „Nakoľko väčšina z nás dokonale pozná možnosti "bikeovania“ v okolí Banskej Bystrice, nie je problém správne prispôsobiť trasu možnostiam skupiny," podotýka Vaculčiak

Cykloklub má štatút registrovaného cyklooddielu s 48 členskou základňou, ktorá je rozdelená na cestných cyklistov a „horskáčov“. „Prevažné gro aktivít je v horskej cyklistike. Členstvo v klube je otvorené pre každého kto má bicykel, vie sa na ňom voziť a dá si prihlášku s 10 eur – ovým členským príspevkom.,“ vysvetlil. „Náš najstarší člen má 67 rokov a najmladšia členka iba 18,“ dodal Jaroslav Pĺžik. Každý rok, už ôsmykrát, usporadáva oddiel horský VLKO-HRON cyklomaratón, ktorého riaditeľmi sú práve pán Vaculčiak a Pĺžik.

Kam na bicykel v okolí Bystrice?

„Čo sa týka trás pre začiatočníkov, doporučoval by som trate od Poník až po Sliač, pretože je tam široká možnosť výberu od trás, ktoré zvládnu aj deti, až po náročnejšie, ale nie náročné, takže si tam každý začínajúci nájde to, čo potrebuje,“ spomína Styk. Z Radvane sa dá ísť po cyklocestičke cez Iliaš do Vlkanovej, odbočiť cez železničnú trať do Peťovskej doliny, prejsť až na Mičinské lúky a napojiť sa na turistickú značenú cestu smerujúcu na Sliač, po nej podľa výberu, buď prejsť cez Veľkú Lúku do Obce Hronsek a cyklocestičkou poza obec späť do Vlkanovej, občerstviť sa a pokračovať po cykloceste do Banskej Bystrice.

Druhou možnosťou je pokračovať cez obec Sampor až na Sliač odtiaľ je možnosť prejsť do Kováčovej a popri NRC prejsť poľnou cestou do Sielnice a do Badína, späť do Vlkanovej a cyklocestou poza Hron do Banskej Bystrice. „Možností je strašne veľa stačí len sadnúť na "bike“ a chcieť," dodal Vaculčiak.

Pĺžik odporúča začiatočníkom trasy cez obce Horná a Dolná Mičiná, Sampor, Vlkanová, Hronsek, smer Slovenská Ľupča, kde sa ide po asfalte aj horskými cestami. „Náročnejší cyklisti ocenia najmä trasy cez Donovaly, Krížnu a Skalku,“ uviedol Pĺžik.

Cyklisti nie sú padavky

Hoci cyklistika nie je kontaktný šport, ani zraneniam sa v nej nevyhnete. Členov cykloklubu Witzenmann Vlkanová však zatiaľ celkom úspešne obchádzajú. „Neboli nijaké vážne zranenia, až na jeden prípad, kde si pri banálnom páde jeden náš člen zlomil kŕčok stehennej kosti. To sme zabezpečovali odvoz terénnym autom a sanitkou,“ spomenul Pĺžik. „Počasie si nevyberiete, stane sa že nás chytí búrka,“ dodal na otázku jazdenia v extrémnych podmienkach.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM