Jakub Forgács Správy

Kiska na Horehroní: Železiarne Podbrezová nemyslia len na zisk, ale i na ľudí

Prezident Andrej Kiska zavítal do Železiarní Podbrezová. Známu fabriku označil za fenomén nielen na Horehroní, ale v rámci celého Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Kiska na Horehroní: Železiarne Podbrezová nemyslia len na zisk, ale i na ľudí
3
Galéria
Zdroj: TASR

Akcionári a vedenie spoločnosti Železiarne Podbrezová (ŽP) nemyslia len na produkciu ziskov a obsadenie trhov, ale myslia i na ľudí, ktorí v regióne žijú a pôsobia. Povedal to v pondelok prezident SR Andrej Kiska po návšteve tejto železiarskej spoločnosti v okrese Brezno.

„Veľmi si vážim, že vedenie firmy myslí nielen na výskum, na vývoj, na to, aby uspeli vo svete svojimi najmodernejšími poznatkami, ale myslia aj na región. Myslia na školstvo, zdravotníctvo a prispievajú svojou pomocou hádam do každej dedinky v okolí,“ podotkol prezident s tým, že ŽP sú fenoménom nielen na Horehroní, ale v rámci celého Slovenska.

Podľa slov generálneho riaditeľa ŽP Vladimíra Sotáka ich v spoločnosti teší, že mali možnosť poskytnúť prezidentovi informácie o firme a povedať mu aj o svojich problémoch. „Upozornili sme na to, že táto fabrika má veľmi vysoké náklady na elektrickú energiu, pretože nezmyselne doplácame na obnoviteľné zdroje,“ konkretizoval.

Vedeniu ŽP sa podľa neho nepáči ani vysoké odvodové zaťaženie. „Ak je v Európskej únii priemer 42 percent a na Slovensku máme 52 percent, tak je to veľa,“ poznamenal s tým, že štát by si mal vážiť veľké podniky, nakoľko sú na ne napojené stovky malých a stredných zamestnávateľov i živnostníkov. „V zásade platí, že na každého zamestnanca vo fabrike nad 1000 zamestnancov sú naviazaní ďalší jeden až dvaja zamestnanci u menších zamestnávateľov,“ dodal Soták.

Ako ďalej spomenul, medzi ostatné témy stretnutia s prezidentom patrilo školstvo či doprava, napríklad urýchlenie výstavby rýchlostnej cesty R1 v úseku Banská Bystrica – Ružomberok. Tým by sa podľa Sotáka odľahčila i hlavná cesta vedúca cez Podbrezovú, čo by opäť pomohlo železiarňam.

Foto: ilustračné

Andrej Kiska
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM