Ivana Kováčiková Rôzne

Keď FOTKY hovoria za všetko: 3 najdôstojnejšie miesta poslednej rozlúčky v Bystrici a okolí

Domy smútku v nás evokujú nepríjemné pocity. Aj preto pri poslednej rozlúčke s milovanými hľadáme vhodné miesto, ktoré má v sebe pietu aj dôstojnosť. Vybrali sme tri, ktoré to v Banskej Bystrici a okolí spĺňajú!

Ilustračný obrázok k článku Keď FOTKY hovoria za všetko: 3 najdôstojnejšie miesta poslednej rozlúčky v Bystrici a okolí
Zdroj: Dnes24.sk

Miestom poslednej rozlúčky môžu byť klasické kostoly ale aj domy smútku. Vyhľadali sme tri alternatívy, ktoré sú niečím zaujímavé a zároveň spĺňajú dôstojné podmienky smútočného obradu. V hlasovaní pod článkom môžete vyjadriť svoj názor, ktoré z miest sa vám zdá najdôstojnejšie.

Krematórium Kremnička

Krematórium Kremnička sa nachádza na centrálnom cintoríne príspevkovej organizácie mesta. V krematóriu je možné vykonať obrady poslednej rozlúčky a to buď cirkevné alebo občianske a následné uloženie do hrobu, prípadne spopolnenie. „Obradov poslednej rozlúčky je v našej správe do 700 ročne. V Kremničke prevažujú obrady spopolnenia,“ uviedol vedúci Krematória a cintorínskych služieb Pavol Bielik.

Priestory krematória vyhovujú rozmanitým požiadavkám smútiacich. V budove je vyčlenená rozlúčková miestnosť pre najbližšiu rodinu, čakáreň so stoličkami aj priestor pre odkladanie kvetinových darov. Sála,v ktorej sa koná obrad poslednej rozlúčky je priestranná s dominantnou hliníkovou kompozíciou, ktorú v roku 1978 vytvorila umelkyňa Elena Bellušová. Kompozícia je pohyblivá, vnútri sa nachádza katafalt a celé dielo symbolizuje bránu, ktorou prechádza zosnulý na druhú stranu. Ako informoval pán Bielik, je možné kombinovať cirkevnú časť obradu s občianskym rozlúčením. Obradníčka sa na základe želania rodiny rozlúči s nebohým v mene rodiny. Následne pokračuje cirkevná časť, podľa liturgie.

Dom smútku Kynceľová

Dom smútku v časti Kynceľová bol kolaudovaný v roku 2011. Finančné prostriedky na výstavbu získala obec ako dar. Ján Bielik, ktorý má na objekte aj pamätnú tabulu, mal želanie postaviť dom smútku. Objekt bol aj vysvätený katolíckym aj evanjelickým farárom. Raz do mesiaca sa tu konajú Služby Božie. Dom smútku slúži na vykonávanie občianskych aj cirkevných obradov. Kapacita domu smútku je 70 miest. Podľa dohody so zosnulými sa dom smútku otvára hodinu pred začatím smútočného obradu.

„Dom smútku nazývame podľa jeho tvaru DS Rotunda. Spolu so zvonicou, ktorá bola postavená v roku 1870, sa stalo toto miesto dominantou obce,“ uviedla starostka obce Martina Kubišová. Keďže pohrebov v priebehu roka nie je toľko, objekt sa využíva skôr ako dom služieb. Okrem pohrebov sa v ňom konajú aj rôzne oslavy, napríklad jubileá. Pravidelne sa na tomto mieste koná Fizolnovy deň, tento rok už X. ročník.

Dom smútku Badín

Dom smútku v Badíne sa nachádza v bezprostrednej blízkosti rímskokatolíckeho kostola aj knažského semirára. S areálom susedí aj samotný cintorín, kde sa nachádzajú klasické pohrebné miesta aj urnová časť. Stavba domu smútku bola začatá v roku 1992 a skolaudovaný bol o dva roky neskôr. Projektantom bol Jozef Frtús. Objekt funkčne špeciálnej architektúry pripomína islamské tvaroslovie. V priestoroch domu smútku sa vykonávajú civilné aj cirkevné obrady poslednej rozlúčky. V roku 2011 sa realizovala aj oprava vonkajšej fasády domu smútku. Podľa informácií obecného úradu sa tu uskutočnilo v minulom roku približne 15 pohrebov.

Čítajte tiež:

Rozširovanie bystrického centrálneho cintorína. Kde pribudnú stovky nových hrobových miest?

Do Bystrice pravidelne precestujú desiatky kilometrov. Ich dôvod je vskutku šľachetný

Najdôstojnejšie miesto poslednej rozlúčky v Banskobystrickom okrese
10
Galéria
Ktorý z týchto domov smútku v Bystrici a okolí považujete za najdôstojnejší? Dom smútku Badín
Dom smútku Kynceľová
Krematórium Kremnička
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM