Ivana Kováčiková Rôzne

Rozširovanie bystrického centrálneho cintorína. Kde pribudnú stovky nových hrobových miest?

Centrálny cintorín rekonštruujú. Pietne miesto v Kremničke prechádza veľkými zmenami a pribudnúť majú aj nové hrobové miesta. Zisťovali sme, čo všetko je v pláne!

Ilustračný obrázok k článku Rozširovanie bystrického centrálneho cintorína. Kde pribudnú stovky nových hrobových miest?
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk

Príspevková organizácia mesta má v správe centrálny cintorín v Kremničke, na ktorom je možné nezávisle na vierovyznaní, uložiť nebohého do hrobu. Už v súčastnosti je to prakticky jeden z mála cintorínov, kde sa dá ešte v Bystrici pochovávať. Ako pre spravodajský portál Bystrica 24 uviedol vedúci Krematória a cintorínskych služieb Pavol Bielik, momentálne sa pracuje na rozšírení prevádzkových priestorov administratívnej budovy správy krematória a cintorínskych služieb. Postupne sa rekonštruujú vonkajšie aj vnútorné priestory, aby sa vytvorili vhodné podmienky pre zákazníkov.

„Pôvodné priestory, ktoré boli v 80. rokoch sprevádzkované, sú v dnešnej dobe nedostačujúce. Nespĺňajú pietny charakter vybavenia pozostalých pri vybavovaní obradov, obradov poslednej rozlúčky alebo pochovávanie na cintoríne,“ povedal Bielik.

Stovky nových miest

Prvá parcela „A“ centrálneho cintorína je podľa dostupných informácií už prakticky plná. „Nachádza sa tam do 1200 hrobov. Sú to klasické miesta jedno a dvoj-hroby, ale aj generačné urnové miesta, klasické urnové hroby na štyri urny,“ upresnil informácie Bielik. Nová parcela „B“ je už kompletne pripravená, priestor je oplotený, aby na neho nemala prístup zver. „Je otázkou veľmi krátkeho času, kedy tam začneme pochovávať. Je pripravených zhruba 340 nových miest,“ doplnil.

Úvodný vstup do Centrálneho cintorína je lemovaný stavbou v podobe rúk, ktoré akoby vítali prichádzajúcich. Príjazdovú cestu plánujú do budúcna skrášliť, odstrániť časť svahu a celkovo otvoriť pohľad na Dom rozlúčky a centrálny cintorín. Dom poslednej rozlúčky, ktorý sa nachádza v bezprostrednej blízkosti novej parcely, slúžil v minulosti predovšetkým len na občianske obrady poslednej rozlúčky. Samotná budova má už 30 rokov. Ako uviedol Bielik, opravila sa kompletne strecha, ktorá zatekala. Budova bude taktiež vyžadovať ďalšie opravy.

Unikátny priestor

Interiér Domu rozlúčky je prekrásny priestor s výbornou akustikou. Vo vnútri sa nachádza originálna sklenená vitráž od Ignáca Kolčáka. Jedinečnosť priestoru ocenili aj architekti, ktorí ju zaradili do výberu výtvarných diel Banskej Bystrice, mapujúceho stavby od roku 1945– 2015. „Myslím si, že akonáhle začneme využívať "B“ sekciu, budeme mať viac obradov aj v tomto priestore," povedal Pavol Bielik.

Sprevádzkovanie súvisí aj s technickými a personálnymi možnosťami. „V súčastnosti nemôžeme mať obrady aj v Dome rozlúčky aj v krematóriu. Na to potrebujeme dvoch pracovníkov, ktorí daný obrad vykonávajú,“ uzavrel vedúci cintorínskych služieb.

Po rekultivácii parcely v „A“ sekcii centrálneho cintorína plánujú postaviť aj veľký drevený kríž. Mali by pribudnúť aj lavičky a miesto na zapálenie sviečok za všetkých zomrelých. Rekultiváciou tejto plochy sa vytvorí oddeľujúci – oddychový pás zelene medzi okolitými stromami a hromovými miestami na parcele.

Čítajte tiež:

FOTO: Historická záhada priamo v centre Bystrice. Čo hovorí legenda o tajomných ryhách?

Skvelý úspech Stredoslovenského múzea v Bystrici. Za čo si vyslúžilo prestížne ocenenie?

FOTO: Plánované rozširovanie centrálneho cintorína v Kremničke
7
Galéria
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM