Jakub Forgács Správy

KALAMITA na strednom Slovensku: Poškodené sú vodiče aj stĺpy, bez prúdu sú TISÍCE domácností

Najhoršia situácia je v okresoch Banská Bystrica a Brezno. Ďalším výraznejšie zasiahnutým regiónom je Horné Považie.

Ilustračný obrázok k článku KALAMITA na strednom Slovensku: Poškodené sú vodiče aj stĺpy, bez prúdu sú TISÍCE domácností
Zdroj: Stredoslovenská distribučná

Ťažký mokrý sneh a k tomu vietor sú ideálnym predpokladom pre pád stromov a tým aj pre poruchy na elektrických vedeniach. Počasie, ktoré pretrváva v Žilinskom a Banskobystrickom kraji od štvrtka, odpojilo od elektriny tisícky domácností. Aktuálne je ich viac než 17-tisíc. Informoval o tom Miroslav Gejdoš, špecialista externej komunikácie Stredoslovenskej distribučnej (SSD).

Desiatky porúch

„SSD rieši poruchy na 21 vedeniach vysokého napätia. Mimo prevádzky je zhruba 440 trafostaníc. Elektrikárov zamestnávajú okrem toho aj desiatky porúch na úrovni nízkeho napätia,“ uviedol.

Najhoršia situácia je podľa Gejdoša v okresoch Banská Bystrica a Brezno.

„Ďalším výraznejšie zasiahnutým regiónom je Horné Považie. Bez elektriny sú klasicky najmä obce a lokality v podhorských a horských oblastiach, kde prechádzajú vzdušné vedenia vysokého napätia cez lesy a členitý terén,“ spomenul Gejdoš.

Potrhané vodiče aj poškodené stĺpy

„Príčinou problémov sú štandardne hlavne popadané stromy a konáre. Niekde sú len poopierané o elektrické vedenie, ale na mnohých miestach potrhali vodiče a poškodili stĺpy. Viacero poruchových miest energetici ešte len hľadajú v teréne,“ spomenul so slovami, že prácu im komplikujú neprejazdné cesty, množstvo snehu a ťažko prístupné lokality.

Počasie sa podľa predpovede meteorológov nezlepší ani počas víkendu. „To znamená, že odstraňovanie porúch môže trvať dlhšie a pravdepodobne pribudnú aj ďalšie. Všetkým nasadeným pracovníkom zo SSD však záleží na tom, aby obnovili dodávku elektriny pre všetkých čo najskôr,“ dodal Gejdoš.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM