Správy

Juhoafrickú mutáciu koronavírusu potvrdili aj v Bystrickom okrese: Čo vieme o nakazenej?

Na Slovensku potvrdili sedem prípadov juhoafrickej mutácie nového koronavírusu. Žiaľ, aj v Bystrickom okrese.

Ilustračný obrázok k článku Juhoafrickú mutáciu koronavírusu potvrdili aj v Bystrickom okrese: Čo vieme o nakazenej?
Zdroj: www.pixabay.com

Na Slovensku potvrdili prvých sedem prípadov juhoafrickej mutácie nového koronavírusu. Potvrdené boli vo vzorkách z viacerých miest krajiny. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Aj z Bystrického okresu

„Môžeme potvrdiť, že na Slovensku sa identifikoval juhoafrický variant nového koronavírusu, keď sa tento infekčný variant našiel v siedmich vzorkách,“ priblížila Eliášová.

V Bratislave boli identifikovaní traja ľudia. Dvaja muži pricestovali z Ukrajiny, žena sa nakazila na Slovensku. V okrese Stará Ľubovňa vyšla pozitívna vzorka na túto mutáciu vírusu mužovi, ktorý sa vrátil z Nemecka, v okrese Dolný Kubín boli pozitívni muž a žena, ktorí necestovali.

Z Banskobystrického okresu vyšli pozitívne vzorky 23-ročnej žene, ktorá pricestovala zo Zanzibaru.

„Všetky protiepidemické a hygienické opatrenia vrátane domácej izolácie boli a sú dodržané,“ zdôraznila Eliášová.

Šíri sa rýchlejšie

Na prípady upozorňoval už v piatok (5. 3.) opozičný politik Richard Raši (Hlas-SD), ministerstvo zdravotníctva vtedy informácie nepotvrdilo.

Variant 501Y.V2 po prvý raz zaznamenali v decembri 2020 v Juhoafrickej republike (JAR). Na základe predbežných štúdií sa aj ten rýchlejšie šíri, takisto sa však zatiaľ nepotvrdilo, že by spôsoboval závažnejší priebeh ochorenia COVID-19. Je nebezpečný v tom, že umožňuje pôvodcovi covidu čiastočne obísť odpoveď imunitného systému napadnutého človeka. Či budú vakcíny účinné voči mutáciám nového koronavírusu, nie je v tejto chvíli úplne jednoznačné.

Vyskytuje sa vo vyše 30 krajinách. Šíri sa aj v rakúskom Tirolsku, prvé prípady zaznamenali aj Česko, Maďarsko a Poľsko.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM