Správy

Hlas dali aj z lôžka: Pozrite, koľko ľudí volilo v Rooseveltovej a detskej nemocnici

Aj ľudia, ktorí z nejakých príčin skončili v nemocnici, mali možnosť voliť. Hlas v parlamentných voľbách dali do prenosnej schránky.

Ilustračný obrázok k článku Hlas dali aj z lôžka: Pozrite, koľko ľudí volilo v Rooseveltovej a detskej nemocnici
Zdroj: TASR

Lekári, zdravotnícky personál a pacienti hospitalizovaní v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici využili v sobotu volebné právo a odovzdali svoj hlas v parlamentných voľbách do prenosnej schránky. Spoločne s rodičmi hospitalizovaných detí v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou a personálom, za ktorými takisto prišli dvaja členovia okrskovej volebnej komisie s prenosnou urnou, ich dovedna odvolilo okolo stovky.

„V Rooseveltovej nemocnici sme mali nahlásených asi 70 voličov a ďalších okolo 12 pacientov hlasovalo na lôžkach. Myslím, že je to vysoká volebná účasť,“ uviedla členka okrskovej volebnej komisie Dana Kanďárová–Žigová.

Podľa hovorkyne banskobystrického primátora Zdenky Marhefkovej pacienti v starom nemocničnom areáli, kde je infektológia a psychiatrická klinika, dostali takisto možnosť voliť do prenosnej urny. Stačilo informovať personál oddelenia, ktorý má kontakty na členov okrskovej volebnej komisie. Podmienkou na účasť vo voľbách tých, ktorí nemajú trvalý pobyt na území daného okrsku, bol hlasovací preukaz. Ten si mohli vybaviť v mieste svojho trvalého bydliska.

V meste pod Urpínom je 77 volebných miestností. V okrskových volebných komisiách sedí 767 členov, delegovaných politickými stranami alebo koalíciami a dohliadajú na hladký priebeh volieb. Voliči majú k dispozícii okolo 66 000 kusov hlasovacích lístkov.

Ako reagovala Marhefková, voľby sú do týchto chvíľ pokojné, bez závažných incidentov až na dopoludňajšiu smutnú udalosť, keď v okrsku č. 4, na Základnej škole Jána Bakossa, skolaboval a náhle zomrel starší dôchodca priamo vo volebnej miestnosti. Pomôcť mu už nedokázali ani privolaní záchranári. Keďže tam na polhodinu museli hlasovanie prerušiť, voľby v tomto okrsku skončia až o 22:30.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM