Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO: Videli ste už takto Bystricu? Adrián zachytil naše mesto na krásnych záberoch

Bystrica a jej dominanty sú obľúbeným cieľom fotografov. Jedným z tých, ktorí zachytili krásu nášho mesta, je aj študent Adrián Nemec. A vskutku úchvatne!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Videli ste už takto Bystricu? Adrián zachytil naše mesto na krásnych záberoch
15
Galéria
Foto: Adrián Nemec

Adrián Nemec (19) je rodený Bystričan a vášnivý fotograf. Po absolvovaní Strednej priemyselnej školy Jozefa Murgaša, kde študoval odbor multimédiá, vycestoval za hranice. Keďže chcel pokračovať v podobnom zameraní ako na strednej, nastúpil na University College of Northern Denmark v Aalborgu, kde pred dvomi mesiacmi nastúpil odbor Design, technology and business. Ešte predtým sa mu však podarilo zachytiť Bystricu na úchvatných záberoch, ktoré nám zaslal do redakcie.

Úplne prvýkrát prišiel Adrián do kontaktu s fotoaparátom, keď mal asi osem rokov a na dovolenke fotil rodičov pri mori. „To bol ale len starý kompakt a vtedy ma to nejak neočarilo. Zmenilo sa to v druhom ročníku na strednej škole keď som prvýkrát držal v ruke profesionálnu zrkadlovku. Nemal som ani tušenie čo znamenajú pojmy ako rýchlosť uzávierky alebo clona, vedel som jedine stláčať spúšť aj napriek tomu ma to mimoriadne ohúrilo a začalo baviť. Až natoľko že som si kvôli tomu našiel brigádu a za zarobené peniaze kúpil vlastnú zrkadlovku,“ začal svoje rozprávanie.

Ako spomenul, najradšej fotí architektúru. „Každá stavba je už hotové dielo architekta, ktorý ju navrhol a fotografom dáva príležitosť interpretovať toto dielo po svojom. Niekto si možno mysli, že fotografovanie budov je jednoduché alebo dokonca nudné. Pre mňa je to ale výzva fotografovať na prvý pohľad “nudné” budovy a poukázať na ich čaro. Na druhej strane aj významne “fotogenické” budovy, odfotené už milión krát, môže byť vždy stvárnená inak a zaujímavo na základe osobitého pohľadu a štýlu fotografa,“ vysvetlil.

Čarovné zákutia na fotenie našiel aj v Bystrici: „Keďže, ako som spomenul, najradšej fotím architektúru, moje obľúbené miesta sú ulice mesta. Často som sa zvykol na niekoľko hodín stratiť v uličkách a objavoval nové budovy, uhly a pohľady, z ktorých by mohla vzniknúť zaujímavá fotka. Taktiež ma veľmi baví vytvárať timelapsy (časozbery) na miestach, z ktorých je krásny výhľad na celé mesto ako je napríklad Suchý vrch, Pršianska terasa či Graniar,“ vymenoval fotograf, ktorý sa zatiaľ foteniu venuje iba ako hobby.

Adrián má aj vysnívané miesta, ktoré by chcel navštíviť s fotoaparátom v ruke. „Tým prvým je Island a hlavne prírodu, ktorú táto krajina ponúka. Je to doslova raj pre fotografov. A tým druhým je New York. Toto mesto som chcel navštíviť už dávno pred tým ako som vôbec s fotením začal, teraz mám ešte o dôvod viac, tak snáď sa mi tam niekedy podarí dostať,“ povedal.

Keďže aktuálne žije v Dánsku, spýtali sme mladého fotografa aj na to, za čím sa mu najviac cnie. „V Dánsku mi určite najviac chýba rodina, priatelia a mesto ako také. Predsa len za 19 rokov tam človek toho prežije dosť a odísť tak ďaleko na dlhší čas nebolo jednoduché. Taktiež mi chýbajú tie naše klasické jedlá ako bryndzové halušky, lokše, parené buchty alebo napríklad ryžový nákyp či žemlovka,“ spomenul Adrián, ktorý však zároveň spoznal veľa skvelých ľudí a pomaly spoznávam Dánsku kultúru a ich spôsob života. „Veľmi sa mi páčia typické dánske domčeky so severskou architektúrou­,“ dodal.

Pozrite si v priloženej fotogalérii úchvatné zábery Bystrice od mladého fotografa!

V OBRAZOCH: Bystrica zachytená fotoaparátom mladého študenta Adriána
15
Galéria
Foto: Adrián Nemec
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM