Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO: Úžasné, čo sa podarilo Gabrielovi. Bystricu zachytáva na prekrásnych záberoch

Krásy Bystrice možno obdivovať donekonečna. Obzvlášť, keď sú zachytené na záberoch šikovného fotografa, akým je Gabriel Antal.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Úžasné, čo sa podarilo Gabrielovi. Bystricu zachytáva na prekrásnych záberoch
44
Galéria
Zdroj: archív Gabriela Antala

Gabriel Antal (34) je rodený Banskobystričan a s fotoaparátom vie doslova čarovať. Dôkazom sú jeho úchvatné zábery nielen nášho mesta, ktoré dokázal zvečniť. Vyspovedali sme ho preto v rozhovore.

Kedy ste prišli prvýkráť do kontaktu s fotoaparátom?

Moja prvá skúsenosť s fotoaparátom bola, keď som ešte bol škôlkar. Chodili sme s rodinou na výlety a fotoaparát nás vždy sprevádzal. Fascinovalo ma, ako sa dá zachytiť zážitok na obrázok a chcel som aj ja byť ten, ktorý má moc nad spúšťou. Na piate narodeniny som dostal vytúžený darček – starší fotoaparát. Bol som z neho nadšený, behal som po byte a fotil ako odušu. Nikdy som však fotky z neho nevidel. Až keď som bol starší mi došlo, že v ňom vlastne nebol založený film. :)

Túžba znova fotiť sa vo mne zrodila až pred štyrmi rokmi, keď som si kúpil svoju prvú zrkadlovku a začal som sa hrať s manuálnymi nastaveniami. Rýchlo ma fotenie opäť nadchlo a snažil som sa čo najviac naučiť a zdokonalovať svoje zábery. Po roku som sa rozhodol prejsť na profesionálny fotoaparát a dá sa povedať, že odvtedy ma sprevádza takmer všade.

Už niekoľko rokov sa venujete profesionálnemu foteniu. Čo všetko zachytávate cez hľadáčik fotoaparátu?

Venujem sa foteniu rôznych žánrov ako svadby, rodinné fotenia, reportáže, ale najviac ma baví fotenie krajiniek a architektúry, keďže sa to spája aj s cestovaním a spoznávaním krásnych zákutí, či už Slovenska alebo aj zahraničia.

Vo vašom portfóliu sú prekrásne zábery Banskej Bystrice. Odkiaľ ju zachytávate najradšej?

Máme to šťastie, že žijeme v naozaj krásnom meste. Snažím sa nachádzať nové pohľady a najmä netradičné svetelné podmienky, ako svetlo pred búrkou, snehové záveje, alebo východy slnka, keď ostatní ľudia ešte spia. Tradičné zábery sú z hodinovej veže, z balkóna Radnice alebo Benického domu, ale kvôli dobrej fotke neváham vyšliapať na Urpín, na Šachtičky alebo aj vyliezť na strom na Graniari. :) Rád fotím aj okolie Banskej Bystrice. Medzi moje srdcovky patrí Špania Dolina, ktorú mám zachytenú v každom ročnom období snáď aj trikrát.

Máte nejaký záber, na ktorý ste obzvlášť hrdý?

Ťažko sa mi vyberá iba jeden záber. Mám fotografie, s ktorými som vyhral rôzne súťaže, ale hrdosť nie je pre mňa to hlavné. Každá fotka má svoj príbeh a mne moje zábery prinášajú spomienky na chvíle, ktoré som vďaka fotografovaniu zažil a na ľudí, ktorých som mal tú česť spoznať.

Spomínate si na nejakú kurióznu situáciu či príhodu z fotenia?

Zaujímavý príbeh mám ešte z čias, keď som začínal s fotením. Fotil som vianočné trhy, keď ma zrazu poklepal po pleci pán bez domova. Automaticky som pevnejšie zovrel fotoaparát v ruke a predpokladal som, že bude odo mňa pýtať peniaze. Na moje veľké prekvapenie chcel len, aby som ho odfotil. Nahodil taký spokojný prirodzený úsmev, aký nedokáže žiadna modelka. Spravil som iba jeden záber a hneď som vedel, že je dokonalý. Napriek neľahkému osudu tohto pána z tej fotky vyžaruje pokoj a vyrovnanosť. Vždy, keď sa naň pozriem, pripomenie mi, že ľudí netreba súdiť podľa vonkajšieho vzhľadu a každý človek si zaslúži zvečnenie svojho príbehu na fotografii, aj keď ju možno nikdy neuvidí.

Máte nejaký sen, kam by ste sa chceli vybrať, resp. čo by ste chceli zvečniť?

Milujem cestovanie a spoznávanie nových miest a kultúr. Mojím dlhodobým snom sú návštevy rajov fotografov, Islandu a Faerských ostrovov. Rád by som tam strávil dostatočne dlhé obdobie na spoznanie týchto fotogenických ostrovov a zvečnenie ich krás. Z krátkodobého hľadiska sa teším na letné búrky. Chcel by som zachytiť na fotografii blesky nad našou krajinou.

Keď práve nedržíte v rukách fotoaparát, čomu sa najradšej venujete vo svojom voľnom čase?

Som človek, ktorý veľmi neobsedí doma a okrem fotografovania ma baví aj písanie článkov. Nedávno som si založil blog s príznačným názvom neobsedimdoma.sk, v ktorom píšem o cestovaní a o aktívnom životnom štýle. Ja sám som donedávna mnohé čarovné zákutia našej krajiny nepoznal a tak verím, že v spojení s mojími fotografiami motivujem aj iných ľudí k podnikaniu výletov a spoznávaniu krás Slovenska.

Pozrite si v priloženej fotogalérii úchvatné zábery Gabriala Antala!

V OBRAZOCH: Dychberúce zábery Bystrice od Gabriela Antala
44
Galéria
Zdroj: archív Gabriela Antala
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM