Správy

FOTO: V bystrickej škole pri nemocnici bolo veselo. Medzi malých pacientov zavítali fujaristi

Po nemocničných chodbách sa ozývali piesne z Podpoľania. Spev doprevádzali členovia skupiny na fujarách a píšťalách, dokonca aj na drumbli.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V bystrickej škole pri nemocnici bolo veselo. Medzi malých pacientov zavítali fujaristi
8
Galéria
Foto: Mária Lauková

Medzi deti v nemocnici prišlo združenie folklórnych nadšencov zo Zvolena Moja fujarôčka – Zvolenskí fujaristi. „Deti si v ich spoločnosti vypočuli krásne – väčšinou pastierske a zbojnícke – piesne z Podpoľania. Spev doprevádzali členovia skupiny na fujarách a píšťalách, dokonca aj na drumbli,“ povedala J. Mišková, učiteľka zo Základnej škole pri nemocnici.

„Mnohé z detí sa ešte s fujarou nestretli, tak im vedúci skupiny, pán Štefan Bányi, do detailov porozprával o jej histórii, ako sa vyrába aj ako sa cifruje, teda zdobí. Každý z fujaristov mal inú fujaru, inak znejúcu, inými ornamentmi zdobenú. Piesne z Podpoľania boli krásne, dokonca si deti mohli Ovečku Beličku zanôtiť spolu s nimi,“ pokračovala.

Na záver fujaristi ukázali a popísali svoje bohato vyšívané kroje. Keďže mali medzi sebou aj dámu fujaristku, deti mali možnosť vidieť ukážku aj ženského kroja. „Niektoré slová, ako stánka, brusliak, oplecko, gety či kabanica, museli fujaristi vysvetliť. Ku každej súčiastke pridali aj nejakú príhodu či povesť. Napríklad o krátkych detvianskych košeliach. Keďže sa nám vystúpenie folkloristov zo Zvolena veľmi páčilo, veríme, že sa k nám ešte vrátia,“ dodala J. Mišková.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery fujaristov na Základnej škole pri nemocnici!

V OBRAZOCH: Medzi choré deti zavítali fujaristi
8
Galéria
Foto: Mária Lauková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM