Jakub Forgács Iné športy

FOTO: Silu jej môžu závidieť aj chlapi. Bystričanka Barbora svalmi láme rekordy

Pod Urpínom sa rodia nielen krásne, ale aj silné ženy. Dôkazom je Barbora Bugárová, ktorá sa venujeme silovému trojboju.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Silu jej môžu závidieť aj chlapi. Bystričanka Barbora svalmi láme rekordy
19
Galéria
Zdroj: JLfoto

Barbora Bugárová (31) je rodená Bystričanka. Na prvý pohľad útle žieňa, no sily má v sebe viac ako mnohí chlapi. Venuje sa totiž silovému trojboju v kategórii open do 48 kg a je dokonca držiteľkou všetkých národných rekordov.

Od mužne vyzerajúcich žien máte ďaleko. Ako ste sa dostali k posilňovaniu a koľko sa mu už venujete?

V minulosti som sa aktívne venovala freestyle snowboardingu a nevyhla som sa viacerým zraneniam. Po operácii meniskov v kolene som si do roka roztrhala väzivá a musela som so závodením skončiť. Vtedy som sa dostala k cvičeniu, ktoré mi veľmi pomohlo. Prvýkrát som do fitka vstúpila asi pred siedmimi rokmi. Neskôr som si počas môjho pobytu v USA spravila aj trénerský kurz a niekoľko rokov som sa tejto profesii v zahraničí aj venovala.

Aktuálne sa venujete silovému trojboju. Priblížte ho našim čitateľom…

Silový trojboj alebo powerlifting je silový šport, ktorý sa skladá z troch disciplín: drep (squat), tlak na lavičke (benchpress), mŕtvy ťah (deadlift) – v tomto poradí za sebou aj nasledujú na súťaži. Každý pretekár má tri pokusy na každú disciplínu v závislosti na pravidlách tej ktorej federácie. Najlepší pokus z každej disciplíny sa započítava do výsledného súčtu (total). Ak dvaja alebo viac pretekárov dosiahnu rovnaký súčet, ľahší pretekár vyhráva nad ťažším.

Čo na túto záľubu hovorí vaše okolie?

Stretávam sa s rôznymi reakciami. Uznávam, silový trojboj nie je práve vnímaný ako šport pre „jemne pohlavie", ale väčšina mojich známych však tiež aktívne cvičí a podporuje ma. Jediný problém nastáva pri nákupoch oblečenia – cvičením s ťažkými váhami určíte nespĺňam kritéria modelky – a každý powerlifter uzná za pravdu – rozlúčte sa s nákupom riflí z bežných obchodov, ak robíte ťažké drepy. :)

Na svojom konte máte už niekoľko rekordov. Akých napríklad?

Som držiteľkou všetkých národných rekordov WUAP (World United Amateur Powerlifting) – u nás zastrešené pod AWPC Slovensko – a to konkrétne v silovom trojboji, ako aj samostatných disciplínach v drepe, tlaku na lavičke a v mŕtvom ťahu (je možné súťažiť v celom trojboji ale aj v každej disciplíne samostatne). Na majstrovstvách sveta v Trnave som dokonca trikrát prekonala svetový rekord v mŕtvom ťahu. Už môj prvý pokus bol vyšší ako predchádzajúci svetový rekord, ďalšími pokusmi som len prekonávala vlastný rekord. S váhou 47 kg som zodvihla 95 kg. No keďže na tréningoch som išla aj 110 kg, príde mi to stále málo.

Keď chcete dosahovať takéto výkony, zaiste to chce aj dávku sebazaprenia a driny. Čo všetko to obnáša?

V prvom rade si človek musí určiť priority. Niečoho sa musíme vzdať, aby sme niečo iné získali. Nie je možné podávať veľký výkon, ak ste do piatej rána pili na párty. Napriek tomu, že powerlifting si nevyžaduje až tak prísnu diétu a vyrysovane tela, ako je to nevyhnutne pri fitness, verím, že aj správna strava je dôležitá. Vyššie percento tuku pridá len na váhe, čo v konečnom bodovaní len pomôže konkurencii. Pri súťažení je dôležité mat čo najnižšiu váhu a pritom si udržať maximálnu silu. Napchať sa pred tréningom haluškami či vyprážaným syrom s hranolkami určíte nikomu nepomôže. Ťažké tréningy s vysokými váhami si vyžadujú aj dobrú regeneráciu, preto je dôležitá najmä kvalitná strava a dobrý spánok.

Ktorý svoj športový úspech si ceníte najviac?

Silovému trojboju som sa začala venovať len v apríli tohto roku a napriek tomu, že sa mi podarilo dosiahnuť nejaké výsledky, verím, že ešte stále som sa nedostala k svojim limitom, preto sa chcem neustále zlepšovať a najmä prekonávať samu seba.

V príprave na majstrovstva sveta ma zastihli zdravotné komplikácie, kedy mi bola doporučená hospitalizácia v nemocnici a biologická liečba. Napriek tomu, že to malo dopad na výkon, ktorý som na súťaži podala, som rada, že som sa nevzdala a šampionátu sa napriek tomu zúčastnila. Bola to moja mala súkromná výhra, ale dúfam, že o rok sa mi podarí dosiahnuť oveľa lepšie výsledky.

Keď práve nezarezávate v posilňovni, ako a kde najradšej trávite voľné chvíle v Bystrici?

Na Slovensko som sa vrátila po takmer siedmich rokoch života v zahraničí. Narodila som sa a väčšinu života som prežila v Banskej Bystrici, ktorú milujem najmä kvôli okolitej prírode a horám. A práve tam najradšej trávim svoj voľný čas, či už prechádzkami so svojími psami alebo rôznymi inými outdoorovymi aktivitami.

Pozrite si výkony šikovnej Bystričanky v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Bystričanka Barbora svojou silou láme rekordy
19
Galéria
Zdroj: JLfoto
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM