Michal Demjanovič Rôzne

FOTO: S kapelou prešiel západnú Európu. Bystričan Ľudovít baví hrou na ulici

Pána Ľudovíta poznajú mnohí Bystričania. So svojou harmonikou, na ktorú hrá takmer každý deň, bol neprehliadnuteľnou súčasťou mesta. Kam zmizol?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: S kapelou prešiel západnú Európu. Bystričan Ľudovít baví hrou na ulici
5
Galéria
Foto: Michal Demjanovič / Zdroj: Dnes24.sk

Skromný pán Ľudovít pochádza z Banskej Bystrice. K hudbe sa dostal prostredníctvom svojho otca, ktorý bol tiež muzikant. V školskom veku chodil do školy na klavír. Neskôr pokračoval v štúdiu na konzervatóriu v Žiline, no kvôli zdravotným problémom jeho mamy sa musel vrátiť domov do Banskej Bystrice. Tam sa vyučil za maliara.

Precestoval Nemecko aj Francúzsko

V začiatkoch počas dňa pracoval ako bytový maliar a po večeroch hrával v kaviarňach. Až ho jedného dňa oslovili muzikanti z Čiech, ktorým chýbal klavírista. V tom momente vznikla hudobná spolupráca, ktorá ho neskôr dostala do Francúzka, Švajčiarska a Nemecka. ,,Hrávali sme traja v zložení husle, klavír a kontrabas. Väčšinou sme hrali jazzovú a tanečnú hudbu v hoteloch, baroch a neskôr aj divadelných kaviarňach," spomína s úsmevom Ľudo. Pred desiatimi rokmi sa Ľudovít vrátil späť domov do Banskej Bystrice. Postupne sa dostal od klavíra ku hre na akordeón, ktorý ho preslávil v Žiline.

Lepší ako v Bystrici

Do Žiliny sa dostal cez kamaráta v opere, ktorý mu zohnal ubytovanie, a tak neváhal. ,,V Žiline hrávam osem rokov. Niektoré dni sú silnejšie, iné slabšie. Najhoršie to je keď prší, vtedy sa ľudia veľmi ponáhľajú,„ vysvetlil Ľudovít. Svoj príchod do mesta neľutuje. Ako hovorí: ,,ľudia v Žiline sú lepší, v Bystrici je to slabšie.“

Momentálne žije z invalidného dôchodku po mozgovej príhode, ktorú Ľudo prekonal. A aj z toho, čo zarobí hraním na ulici. ,,Prídem okolo desiatej a s prestávkami hrám do šiestej. Ľudia má majú radi. Mladí aj starí. Keď niečo potrebujem, vždy mi pomôžu," dodáva Ľudo. Mne neostáva nič iné, len súhlasiť. Za ten čas, čo s Ľudovítom vedieme rozhovor, ho zdraví veľké množstvo ľudí, niektorí sa pri ňom aj pristavia a opýtajú sa, ako sa mu darí a či niečo nepotrebuje.

Ľudo si prešiel v živote naozaj všetkým. Zažil krásne chvíle v zahraničí, ale aj ťažké chvíle, kedy prišiel takmer o všetko. No aj vďaka ľuďom, ktorí mu pomáhajú, sa z toho dostal. V najbližšej budúcnosti by chcel znova skúsiť vycestovať na pár týždňov do Nemecka. Kde by si chcel pripomenúť krásne roky, keď tam hrával aj so svojou kapelou.

Čítajte tiež:

Muž, ktorý zasvätil život práci s deťmi: ROZHOVOR s bystrickým pediatrom Almášim

Strhujúce VIDEÁ z centra Bystrice: Najväčšia parkourová exhibícia na Slovensku

Harmonikár Ľudovít
5
Galéria
Foto: Michal Demjanovič / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM