Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO: Mrazivé hobby bystrického poslanca. Stresy a trápenia topí v ľadovej vode

Zima klope na dvere a mnohí vyberajú kabáty zo skríň. Bystrickému poslancovi Milanovi Lichému však chlad neprekáža. Užíva si ho vo vode.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Mrazivé hobby bystrického poslanca. Stresy a trápenia topí v ľadovej vode
5
Galéria
Foto: Dušan Hein

Poslancov má väčšina z nás zafixovaných ako pánov v oblekoch. Viete však, ako trávia čas, keď práve nesedia na rokovaniach zastupiteľstva? Milan Lichý z Banskobystrickej alternatívy sa venuje zimnému plávaniu. Od októbra do mája je aspoň raz do týždňa v ľadovej (0–4 °C), studenej (4–8°C), či chladnej vode (8–12°C). V súčasnosti Lichý pôsobí ako predseda OZ Slovenské ľadové medvede Banská Bystrica – Zvolen. O svojej netradičnej záľube nám viac porozprával v rozhovore.

Ako ste sa vôbec dostali k plávaniu so Slovenskými ľadovými medveďmi?

Zhoršoval sa mi zdravotný stav. Od detstva som alergik (prach, peľ). Okolo roku 2007 sa však vystupňovala chronická alergická nádcha, ktorá sa ma držala v kuse od októbra do marca, stupňovali sa aj dýchacie problémy. Chodil som darovať krv, krvné doštičky. Nebohý, skvelý človek a hematológ a transfuziológ MUDr. Ján Hudec ma musel od jesene až do jari vyraďovať z odberov a chcel mi nejako pomôcť. Posielal ma k odborným lekárom – nosovo-krčné, alergologické, pľúcne… Pribudli lieky, stav sa však nezlepšoval.

Potom doktor vraví, niečo som vymyslel, ale nesmejte sa: „Odporúčal by som Vám každý október aspoň dva týždne na Kanárskych ostrovoch.“ Hovorím: „Ak to je na predpis, pán doktor, idem!“ Odpovedal smutne: „Nuž, žiaľ, taký predpis nie je.“ Nádcha víťazila, odbery krvi som prerušil, vo vrecku som nosil inhalátor. Prišlo odovzdávanie Jánskeho plakiet, a tam som stretol nadšeného zimného plavca Jara Kulicha. Nahováral nás na otužovanie „Toto ja už veru robiť nikdy nemôžem," vravím, "Čo by si nemohol, a môže ti to pomôcť“. A tak som sa dal nahovoriť, vydržal som, imunitný systém sa napravil, nádchy a astmy som potlačil. Kanárske ostrovy som našiel na Motyčkách. V darovaní krvi pokračujem a aktívne sa venujem zimnému plávaniu. Spolu s ďalšími nadšencami trochu aj organizovaniu záležitostí okolo zimného plávania a otužovania v Banskej Bystrici.

Priblížte našim čitateľom Váš klub…

Terajší klub Slovenské ľadové medvede Banská Bystrica – Zvolen má okolo 90 členov, robí predovšetkým rekreačné plávanie. Kontinuita klubu alebo teda začiatky organizovaného zimného plávania v Banskej bystrici siahajú približne do roku 1999. Sú spojené s bystrickými priekopníkmi ako Betka Pažáková, Martin Babjak, Marián Bukovčan, Dušan Poláček, Jozef Hlaváčik, Stano Oravec. Neskôr Venco Chudáčik, Jaro Kulich, Peter Daubner, Ľubo Kováčik, Peter Vida, Pišta Michalička, v súčasnosti Ivana Janáková, Blanke de Balbine a ďalší. Začínali sa plávať na Hrone v Šalkovej, potom na Jasení až kým neboli objavené Motyčky s najlepšími podmienkami. V súčasnosti sa zúčastňujeme aj celoslovenských akcií, kde sa pláva na vzdialenosť a niektorí sa zúčastňujú na podujatiach športového plávania, či aj na majstrovstvách sveta v zimnom plávaní.

Venujete sa tejto aktivite pravidelne?

Pravidelne plávam deviatu sezónu. Teda od jesene do jari aspoň 1× týždenne. Niekedy som plával celý rok, keďže pod Harmaneckou jaskyňou je v elektrárenskej nádrži celoročne ľadová, resp. studená voda (okolo osem stupňov) Po minulé roky som sa zúčastňoval akcií na Slovensku, až kým nezačal počet účastníkov presahovať stovku. Doma mám na pamiatku diplomy z plávania po slovenských riekach a jazerách (Dunaj, Morava, Váh, Hron, tajchy, priehrady). Dnes už si vyberám len tie , kde je menej plavcov, menej ruchu a najatraktívnejšie prostredie. Pre zimné plávanie sú na Slovensku veľmi pekné miesta.

Ako takéto stretnutie ľadových medveďov prebieha?

Tréningy ľadových medveďov sa konajú pravidelne aspoň raz do týždňa, a u nás najmä v nedeľu o 10:30 (niekedy aj v stredu popoludní) od 1. októbra do 1. mája. Na Motyčkách sa pred vstupom do vody podpisuje prehlásenie, že plávame na vlastné riziko a nebezpečie. Niekedy máme so sebou časomieru na sledovanie času pobytu vo vode. Meria sa teplota vody a vzduchu. Každý si čas pobytu v studenej vode, vzdialenosť plávania, nastavuje sám, podľa svojich síl, kondície, dispozície a podmienkam tak, aby plávanie bezpečne zvládol a bol schopný samostatne sa o seba postarať. Nováčikom sa venujú skúsenejší plavci. Niektorí absolvovali kurz 1. pomoci. Máme medzi sebou aj záchranárov, zdravotníkov i lekárov. Medzi oficiálnymi termínmi tréningmi plávame tiež, ale platí pravidlo najmenej troch plavcov. Veľmi náročná môže byť najmä situácia po výstupe z vody. V našom klube máme plavcov z Banskej Bystrice, Sliača, Zvolena a okolitých obcí. Kedysi k nám chodili aj otužilci z Nitry, Ružomberka, Lučenca, kým si nevytvorili svoje kluby.

Pre otužilecké a zimnoplavecké podujatia existuje kalendár. Postup je ako pri organizácii bežného zimného športového podujatia. Zabezpečuje sa zázemie, občerstvenie, prezentácia, dozor, zdravotníci, záchranári, či potápači. Začína sa privítaním, oboznámením s podmienkami, otužileckou hymnou od Martina Babjaka. Pláva sa vzdialenosť alebo na čas pobytu vo vode. Na súťažiach sa meria čas na určené vzdialenosti. Po ukončení je vyhodnotenie, odovzdávanie diplomov, občerstvenie i zábava.

Necnie sa Vám v lete za chladnou vodou alebo sa viete aj vtedy vynájsť?

V lete je možné plávať v prírode, v jazerách, tajchoch, riekach, otužovať sa v potokoch, pokračovať v studených sprchách, a tešiť sa na zimu. Niektorí otužilci chodia prípadne do kryokomory. Pri Banskej Bystrici je elektrárenská akumulačná nádrž pod Harmaneckou jaskyňou s vodou do 10 stupňov aj v 30 stupňových horúčavách, ale to je iná situácia a aj iný vplyv na organizmus ako v zime. Je to v niečom možno ťažšie – veľký rozdiel teplôt ako pri saunovaní, možno hrozia kŕče, ale studený dážď, sneh, ľadový vietor, pod kožu zachádzajúci mráz, akupunktúru od ľadu, ľadovej triešte, ihličky po celom tele a bolesti prstov na rukách a nohách, klepajúcu, drkotavú, nekontrolovateľnú triašku, mravčenie a adrenalínové ľadové zimné situácie, to nevynahradí.

Kde v okolí Bystrice majú ľadové medvede najlepšie podmienky na plávanie?

V okolí Banskej Bystrice nie sú prírodné jazerá a v rieke Hron nie sú dobré podmienky. Máme však elektrárenskú akumulačnú nádrž Motyčky a zasnežovacie nádrže, napríklad Šachtičky – Banské lúčky, Salašky. Ležia vo vyššej nadmorskej výške, preto tam príde zima skôr a neskôr odíde. Donedávna bol vhodný aj spomínaný Harmanecký tajch, ktorý je znečisťovaný z prepadov čističiek odpadových vôd. Plávali sme aj na Badínskom rybníku, kde sa vždy rúbali v ľade dýchacie plochy pre ryby. Ale keď všetky nádrže zamrznú najlepšie je na Motyčkách, pretože ľad nám „rúbe“ potok Jordán (Starohorský potok).

Ako klub máme dohodu so správcami nádrží. V súčasnosti sa otužovanie stalo veľkou módou. Na Slovensku je v súčasnosti okolo 70 klubov a do 2 000 plavcov. Pláva však aj veľké množstvo ľudí bez registrácie, bez dohôd so správcami vodných plôch, niekedy aj bez dodržiavania bezpečnostných pravidiel. Sú obavy, aby sa niekomu nestala nejaká ujma. Na druhej strane je dobrou správou, že toľko ľudí otužuje a robí niečo pre svoje zdravie. Odhadujem, že zimné plávanie v Banskej Bystrici odskúšalo okolo 200 ľudí, viac ako 5 rokov však pravidelne pláva možno len okolo 20.

V akej najchladnejšej vode ste si dokázali zaplávať?

Dá sa len 0 stupňov, samozrejme, v mori sa dá zažiť aj –2, ale takú príležitosť som doteraz nemal. Plávali sme v riekach, napríklad v Hrone v ľadovej triešti alebo zamrznutých v rybníkoch, nádržiach v do ľadu vyrúbaných „bazénoch“. Skúšal som aj viac ako 25 minút, ale po tréningoch, v dobrom zabezpečení a fyzickom a psychickom rozpoložení. Neskúseným to určite neodporúčam a platí pravidlo, že zimný plavec sa nevystavuje zbytočnému riziku a nedáva svojím konaním podnet k obavám ostatných o neho.

Padne niekedy takéto schladenie sa vhod aj po búrlivých zastupiteľstvách?

Áno, ale teraz zastupiteľstvá nebývajú také búrlivé. Primátor Ján Nosko je tiež dlhoročný otužilec. :) Ale napríklad za primátora Ivana Saktora a jeho väčšiny v zastupiteľstve som po zimných zasadnutiach potreboval na ukľudnenie poriadnu dávku ľadovej vody. Chodili sme vtedy po večeroch ako skupina skúsených otužilcov s čelovkami na zamrznutý Badínsky rybník. Tam išli všetky stresy a trápenia k ľadu.

Zimné plávanie a otužovanie sa stalo pre mňa životným štýlom. Zdravie, vzťah k prírode, priateľstvá, pokoj v duši.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery Milana Lichého a jeho mrazivej záľuby!

V OBRAZOCH: Bystrický poslanec Lichý ľadovým medveďom
5
Galéria
Foto: Arpád Takács
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM