Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO: Bystrica cez hľadáčik nadaného fotografa. Marek dokonale zachytil jej krásu

Aby ste sa kochali krásami nášho mesta, stačí málo. Vďaka úchvatným záberom Mareka Suchého vás Bystrica a ďalšie kúty Slovenska očaria ešte viac.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bystrica cez hľadáčik nadaného fotografa. Marek dokonale zachytil jej krásu
20
Galéria
Foto: Marek Suchý

Pochádza z Vysokých Tatier, no už 18 rokov žije v meste pod Urpínom. Bystričan Marek Suchý fotí krásne zábery nielen nášho mesta. Svoje skúsenosti dokonca posúva ďalším fotografom prostredníctvom kurzov. Vyspovedali sme ho pre vás v rozhovore.

Koľko rokov je už fotoaparát vaším verným spoločníkom a kedy ste si povedali, že sa foteniu chcete venovať viac ako len záľube

Prvý fotoaparát, ktorý som vlastnil bol ruský kinofilmový „stroj“ AGAT 28 od mojej sestry. Bolo to v roku 1986. Intenzív­nejšie som sa začal fotografovaniu venovať až po vojenčine v roku 1996. Zo záľuby sa v roku 2010 stalo fotografovanie mojou profesiou. Moja práca je dodnes mojím koníčkom. V roku 2015 som sa rozhodol moje dlhoročné skúsenosti v oblasti fotografie odovzdávať ďalej.

Ktoré miesta v Banskej Bystrici zachytávate najradšej, resp. odkiaľ?

Banská Bystrica je veľmi malebná a jej okolie tiež. Mojím obľúbeným miestom je centrum mesta- námestie, ktoré podľa mňa je jedno z najkrajších na Slovensku. Ak chcem mať mesto ako na dlani, vybehnem na Panský diel …

Pre dobrý záber (obzvlášť v noci či zime) si fotograf neraz musí aj odoprieť pohodlie. Čo najextrémnejšie ste počas fotenia museli strpieť vy?

Áno, chlad v zime ma negatívny vplyv nielen na techniku, ale aj na pohodlie fotografa. Keď si fotograf už necíti prsty a nedokáže stlačiť spúšť, je čas prestať. Nevyhľadávam extrémne situácie, ale pre výborný záber si často rád privstanem v akomkoľvek ročnom období a dúfam, že bude dobré svetlo na zachytenie neopakovateľného momentu.

Máte nejakú vysnenú lokalitu, ktorú by ste chceli zachytiť cez hľadáčik fotoaparátu?

Vysnenú lokalitu vyložene nemám, je veľa zaujímavých miest po celom svete, ktoré by som rád navštívil. I keď tie najkrajšie máme tu na Slovensku, stačí sa len dobre rozhliadnuť.

Aktuálne však už nie ste iba fotografom, ale svoje skúsenosti sa snažíte posúvať aj druhým…

Po dvoch desaťročiach naberania skúseností som sa rozhodol pomáhať ľuďom a učiť ich ako robiť krajšie fotografie. Na mojich kurzoch fotografovania v Banskej Bystrici, ale aj v iných mestách po celom Slovensku, vzdelávam ľudí v zmysle “Fotenie nás baví” a som veľmi rád, keď moji klienti po kurze zúročujú to, čo som ich naučil a majú krajšie fotografie.

Pokiaľ práve nefotíte, čomu inému sa venujete a kde v Bystrici či okolí najradšej trávite voľný čas?

Voľný čas venujem svojej rodine. V lete trávime príjemné chvíle v parku pod Pamätník SNP. Veľmi rád mám aj Veľkú Fatru, ktorú máme veľmi blízko a tiež Vysoké Tatry, kde som vyrastal.

Pozrite si v priloženej fotogalérii krásne zábery fotografa Mareka Suchého!

V OBRAZOCH: Úchvatné zábery bystrického fotografa Mareka Suchého
20
Galéria
Foto: Marek Suchý
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM