Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO a VIDEO: Stretol Dalajlámu a pátral po kanibaloch. Bystričan Filip precestoval Indiu a Nepál

Väčšinu ľudí to počas leta ťahá k moru. Filip Jánošík Lehotský sa však vybral do ďalekej Ázie. Čo všetko zažil na svojich cestách a ako ho to zmenilo?

Ilustračný obrázok k článku FOTO a VIDEO: Stretol Dalajlámu a pátral po kanibaloch. Bystričan Filip precestoval Indiu a Nepál
18
Galéria
Foto: @_kmil .

Filip Jánošík Lehotský (25) pochádza z Banskej Bystrice. Živí sa ako textár, gitarista, spevák a copywriter. Napísal knihu „Dávenie, párenie, trápenie a iné fázy rozchodu“ (2017). S kapelou Christmas nahral albumy Ceremony (2012) a #Bezpokory (2017). Tento rok strávil sám mesiac v Nepále a dva mesiace v Indii. O svojich cestách nám viac prezradil v rozhovore.

Na štvrť roka si vycestoval do Ázie. Prečo si sa rozhodol, podniknúť túto cestu?

Milujem hory, chcel som vidieť Himaláje, spoznať na vlastnej koži iné kultúry a stretnúť Dalaj Lámu.

Ako na tento nápad reagovala tvoja rodina?

Niektorí tomu nerozumeli, ale všetci ma podporili. Na rodinu mám šťastie.

A čo financie? Na koľko takáto cesta vyjde?

Mesiac v Nepále ťa vyjde asi ako 5-dňové vyvaľovanie v egyptskom rezorte. Vybavíš si lacné letenky a na mieste to už je na tebe. Z 200 eur na mesiac tam žijú celé rodiny.

Počas svojej cesty si nemal núdzu o zážitky. Kde všade si bol a čo ti najviac utkvelo v pamäti?

Písal som o tom na blogoch Jánošík na úteku. Prešiel som najvyššie položený horský prechod na svete, pátral som po indických nekrofilných kanibaloch, zavrel sa na desať dní do kláštora a stretol Dalajlámu. Ak ťa to zaujíma, tu nájdeš blog.

Ak by si mal porovnať, v čom sa miestni ľudia najviac líšia od Slovákov?

Pomôcť cudzincovi je tam priorita. Každému záleží, aby si si jeho krajinu pamätal v dobrom. Vidia v tebe aj peniaze, sú tam aj rasisti, ale všeobecne platí, že sú skromní a pomáhajú si.

Čo ti v Nepále najviac chýbalo a čo si tam naopak našiel?

Najviac mi chýbal vodičák na motorku a poriadny foťák. Našiel som tam odpovede na otázky, ktoré som nehľadal a ešte viac ďalších otázok. Prebudilo to vo mne obrovský záujem, chcem vedieť všetko o všetkom.

Ako sa po návšteve tejto krajiny zmenil tvoj pohľad na život/svet?

Videl a spoznal som kopu ľudí s rôznymi osudmi a riešeniami, naučilo ma to rešpektu. Už toľko neposudzujem ostatných a viac sa pýtam. Svet je taký, aký má naň človek pohľad. Z toho istého človeka si za pár sekúnd vieš urobiť nepriateľa aj kamoša.

Priblíž našim čitateľom aj svoje ďalšie cestovateľské plá­ny…

Akurát odpovedám na pláži v Palme (Mallorca), odtiaľto idem do Barcelony, Madridu, na juh Španielska, Pyreneje a potom cez Taliansko a Rakúsko stopom domov. Privyrábam si hraním na ulici. Po návrate chcem pešo prejsť Slovensko Cestou hrdinov SNP. Pokojne mi napíšte na lehotsky.f@gmail.com.

Pozrite si v priloženej fotogalérii, čo všetko zažil Filip na svojich cestách!

V OBRAZOCH: Mladý Bystričan prešiel najvyššie položený horský prechod na svete
18
Galéria
Foto: @_kmil .
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM