Jakub Forgács Správy

Fontánu pred Mestským úradom slávnostne spustili. Koľko nakoniec stála? FOTO

Fontána pozostáva z troch okruhov po 12 trysiek a z ďalšej stredovej trysky, ktorá tvorí dominantný gejzír. Jednotlivé okruhy sú samostatne regulované.

Ilustračný obrázok k článku Fontánu pred Mestským úradom slávnostne spustili. Koľko nakoniec stála? FOTO
2
Galéria

Banskobystrický park pred mestským úradom prešiel revitalizáciou pred tromi rokmi. Išlo o investíciu vo výške 44 000 eur, ktoré boli použité na obnovu chodníkov, úpravu zelene, doplnenie mobiliáru a zavlažovacieho systému. Informovala o tom hovorkyňa primátora Dominika Mojžišová so slovami, že jednou z najčastejších požiadaviek od ľudí bolo práve vybudovanie fontány, a tak samospráva pristúpila k tomuto kroku. V utorok večer fontánu slávnostne uviedli do prevádzky.

„S budovaním fontány sme po komplikáciách s verejným obstarávateľom začali v auguste 2018. Zhotoviteľom je firma Begra spol. s.r.o. ktorá dodala technológiu fontány, stavebnú časť realizoval subdodávateľ Nigol s.r.o a flambovaný žulový kamenný obklad fontány zabezpečila firma MRAMOR-GRANIT MOHYLA, spol. s r.o. Celková hodnota projektu po verejnom obstarávaní je takmer 260 000 eur,“ pokračovala hovorkyňa.

„Financie vyčlenené na projekt sú vždy len prvým krokom k úspechu. Teší ma, že aj napriek počiatočným problémom sa nám podarilo nájsť vhodného zhotoviteľa a obyvateľom sme mohli vyjsť v ústrety. Fontánu sme dokončili v priebehu troch mesiacov a v novembri 2018 sme ju skúšobne spustili a následne zazimovali. Od dnes už bude slúžiť všetkým návštevníkom parku,“ hovorí prednosta MsÚ Martin Adamec.

„Voda ako jeden zo základných živlov i prírodných zdrojov je čoraz vzácnejším artiklom. Hlavne v mestách sa tečúca voda stáva aj v súvislosti s klimatickou zmenou čoraz žiadanejšou súčasťou verejných priestranstiev, kde okrem výtvarného účinku pomáha aj zlepšovať mikroklímu, čo vieme oceniť najmä v horúcich letných dňoch. Preto som nesmierne rád, že sa nám podarilo oživiť jednu zo zabudnutých fontán nášho mesta. Pri jej tvorbe sme sa inšpirovali mnohými príkladmi zo zahraničia a navrhli sme ju pochôdznu, aby sa každý mohol ovlažiť a osviežiť… Výtvarno-estetický celok kruhovej fontány podporuje množstvo kombinácií vodostreku či meniaceho sa osvetlenia jednotlivých trysiek. Navrhnuté štyri okruhy fontány umožňujú variabilitu a rôzne výšky vodných stĺpov,“ hovorí architekt fontány Ladislav Bradiak.

Fontána pozostáva z troch okruhov po 12 trysiek a z ďalšej stredovej trysky, ktorá tvorí dominantný gejzír. Jednotlivé okruhy sú samostatne regulované. Všetky trysky sú osvetlené LED svietidlami a celá plocha je vyspádovaná od obvodu ku stredovej tryske, kde sa nachádza zberná šachta prekrytá vtokovou mrežou. Kovové časti sú vyrobené z nerezu. Plocha fontány je z prírodného kameňa.

V OBRAZOCH: Fontána sa dočkala slávnostného spustenia
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM