Jakub Forgács Správy

Fontána na bystrickom námestí už vytryskla. Ďalšiu spustia o pár dní a bude aj program

Bystričania sa už čoskoro môžu tešiť na ďalšiu fontánu v parku pred budovou mestského úradu. Slávnostne ju spustia už o pár dní a súčasťou bude i kultúrny program.

Ilustračný obrázok k článku Fontána na bystrickom námestí už vytryskla. Ďalšiu spustia o pár dní a bude aj program
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Tohtoročnú turistickú sezónu v meste pod Urpínom, ako už tradične, odštartovalo počas sobotňajšieho (27. 4.) vínneho festivalu Vínšpacírka na banskobystrickom Námestí SNP vytrysknutie starobylej fontány. V ten deň mesto pre návštevníkov sprístupnilo tiež Hodinovú, tzv. šikmú vežu, ktorá býva počas zimy zatvorená.

Primátor Banskej Bystrice Ján Nosko avizoval, že Banskobystričania sa už čoskoro môžu tešiť na ďalšiu fontánu v parku pred budovou mestského úradu (MsÚ). Slávnostne ju spustia večer 7. mája a súčasťou bude i kultúrny program.

„Verím, že to bude opäť niečo, čo poteší Banskobystričanov. Do budúcnosti plánujeme a už v rozpočte počítame s tým, že zrevitalizujeme fontánku v Národnej ulici. Verím, že do konca môjho funkčného obdobia sa nám podarí pripraviť všetko pre to, aby sme sprístupnili aj ďalšiu fontánku za poštou,“ konštatoval Nosko.

Podľa primátora cesta k fontáne pred magistrátom nebola jednoduchá. „Bol problém nájsť projektanta a ľudí, ktorí sú ochotní robiť aj tzv. malé vodné stavby. Som rád, že sa nám podarilo spojiť skupinu projektantov a realizátorov, aby sme toto dielo dokázali dotiahnuť do úspešného konca,“ zdôraznil Nosko.

Ako ešte vlani informoval MsÚ, myšlienku vybudovania fontány, ktorá bola kedysi dominantou celého priestoru, skomplikovalo verejné obstarávanie a výber zhotoviteľa, ktorý by zabezpečil stavebno-technické riešenie celého priestoru.

Primátor verí, že fontána prispeje k celkovému skrášleniu parčíka a prinavráti mu podobu, ktorá mu kedysi patrila. Obyvatelia či návštevníci mesta totiž radi využívajú park počas čakania na vyšetrenie v blízkej poliklinike, ale i pri vybavovaní úradných záležitostí na magistráte.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM