Jakub Forgács Správy

V Bystrici sa nezabudlo na tradície: Na námestí postavia máj, chystá sa aj sprievod mestom

V rámci programu nebude chýbať sprievod mestom či vystúpenie v podaní Detského folklórneho súboru Prvosienka. To však nie je všetko.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici sa nezabudlo na tradície: Na námestí postavia máj, chystá sa aj sprievod mestom
Zdroj: TASR

Tradícia stavania májov má dlhú históriu. Máj sa staval vždy pred dom, v ktorom bývalo dievča súce na vydaj. Mládenci následne chodili do každého domu, pred ktorým videli máj a vytancovali nielen dievčinu, ale aj všetky ženy v dome. Tie ich na oplátku ponúkali pálenkou. Dnes sa tieto zvyky dodržiavajú menej, no mesto Banská Bystrica podporuje tradície, a preto už zajtra, 30. apríla 2019 o 16:00 pribudne máj aj na našom námestí. Postarajú sa o to tanečnice a tanečníci z Folklórneho súboru Urpín. Informovala o tom hovorkyňa primátora Dominika Mojžišová.

„Všetkých Banskobystričanov i návštevníkov srdečne pozývame na námestie, aby si s nami pripomenuli tradície. Nebude chýbať sprievod mestom či vystúpenie v podaní Detského folklórneho súboru Prvosienka,“ hovorí vedúca referátu Robotníckeho domu Lýdia Baranová.

Zaujímavý program bude na námestí pokračovať aj v stredu, 1. mája 2019. Mesto pozýva na koncert banskobystrickej kapely Duchoňovci. Ak máte radi hity Karola Duchoňa, príďte o 15:00 na Námestie SNP a užite si s nami sviatočný deň. V prípade nepriaznivého počasia sa koncert uskutoční v Robotníckom dome.

Na krásne pohľady z výšky, ktoré ponúka banskobystrická Hodinová veža sa môžete tešiť už čoskoro. Svoje brány pre turistov a obyvateľov mesta pod Urpínom otvorí už túto stredu. Návštevníci si z výšky môžu vychutnať pohľad na panorámu mesta aj prostredníctvom dvoch ďalekohľadov, vďaka ktorým uvidia nielen námestie, ale aj krásne okolie Banskej Bystrice. V máji, júni a septembri bude Hodinová veža otvorená od pondelka do nedele od 13:00 do 19:00 hod. Počas letných prázdnin svoje dvere otvorí už od 10:00 hod.

„V júli a auguste prinášame novinku. Každý piatok bude veža v prípade priaznivého počasia otvorená do 21:00, a tak si návštevníci môžu vychutnať pohľad na mesto so zapadajúcim slnkom,“ hovorí vedúca referátu Informačného centra Dáša Sčensná.

V priestoroch veže nájdete propagačné materiály v niekoľkých jazykových mutáciách, ale aj rôzne suveníry či pamätné mince s motívom Hodinovej veže. Samospráva pripravuje aj mini výstavu detských kresieb: „Hodinová veža očami detí“, ktoré namaľujú deti z banskobystrických materských a základných škôl.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM