Jakub Forgács Iné športy

Džudisti DUKLY sa parádne previedli: Z Európskeho pohára priniesli 2 medaily, FOTO

Na Junior European Judo Cup Udine 2021 v Taliansku reprezentovalo spolu sedem pretekárov, šiesti z nich sú odchovanci džudo klubu ŠK DUKLA Banská Bystrica a VŠC DUKLA.

Ilustračný obrázok k článku Džudisti DUKLY sa parádne previedli: Z Európskeho pohára priniesli 2 medaily, FOTO
6
Galéria
Zdroj: ŠK DUKLA

Juniorskí reprezentanti Slovenska v džude Alex Barto (20) a Benjamín Maťašeje (18) priniesli z Európskeho pohára juniorov v talianskom Udine dve bronzové medaily. Informoval o tom Ján Gregor, tréner VŠC DUKLA Banská Bystrica a reprezentačný tréner SZJ so slovami, že dve medaily na jednom turnaji sa slovenským juniorom podarilo vybojovať s odstupom niekoľkých rokov. Okrem toho, obe putujú do banskobystrického džudo klubu DUKLY.

Cenné skalpy

Junior European Judo Cup Udine 2021, Italy sa konal v dňoch 11. a 12. augusta. Slovensko reprezentovalo spolu sedem pretekárov, šiesti z nich sú odchovanci džudo klubu ŠK DUKLA Banská Bystrica a VŠC DUKLA.

Alex Barto po famóznom závere s gruzínskym reprezentantom Sherazadishvi­limvybojoval v stredu vo váhovej kategórii – 81 kg vynikajúce 3. miesto. S favorizovaným súperom, ktorý bol na turnaji nasadenou jednotkou prehrával, ale v závere dokázal vystupňovať svoj tlak a pár sekúnd do konca zápasu ho hodil na ipon. Predtým jasne dominoval vo svojej skupine, kedy porazil postupne Holanďana Nicolaia, fínskeho reprezentanta Ihanamaki a vo finále skupiny taliana Piccola. V semifinále s ruským pretekárom Dranovskiim urobil na začiatku chybu, ktorú už nestihol dobehnúť. Zápas o 3. miesto si však už nenechal ujsť. Alex tak pridal do svojej zbierky v tomto roku ďalšie vynikajúce umiestnenie, po 3. mieste na Európskom pohári juniorov v Prahe a vynikajúcom 3. mieste na seniorskom Svetovom pohári European Open v Záhrebe.

Benjamín Maťašeje nastúpil vo štvrtok v prvom zápase s Izraelcom Sivanom, ktorého v golden score porazil na wazari. V druhom zápase s nasadením leva a po množstve nástupov, ktoré sa mu nepodarilo premeniť na záverečný hod na ippon nakoniec predsa porazil v predĺžení Maďara Nerpela, ktorý je aktuálne na prvom mieste svetového rebríčka. Týmto zápasom vyhral skupinu. V semifinále jeho dovtedy priamu jazdu ku finále zastavil Gruzínec Kharazishvili, s ktorým prehral v tretej minúte na ippon. Svoju prvú juniorskú medailu si nenechal ujsť v boji o bronz, kde po troch trestných bodoch pre reprezentanta Kanady Arencibia vyhral na hansokumake. Kanaďan je bronzový medailista z Majstrovstiev sveta juniorov z roku 2018, takže je to podľa slov Gregora veľmi pekný „skalp“. Keďže je len prvým rokom v kategórii juniorov, je toto umiestnenie o to cennejšie.

Ďalšie aktuálne správy

Predstavia sa na majstrovstvách

Výborný výkon podal vo váhovej kategórii –100 kg Viktor Ádám a zaistil si 7. miesto, čo je výborným pokračovaním po 5. mieste na Európskom pohári juniorov v Sarajeve z júna. Výborne bojoval aj Alex Maruška vo váhe –81 kg, ktorý z neskorších bojov vypadol po veľmi bojovnom výkone v predĺžení so súperom Alexa Barta o 3. miesto – prvým nasadeným na turnaji Gruzíncom Sherazadishvilim.

Na svojom prvom štarte na juniorskom európskom pohári dôstojne reprezentovali aj Samuel Ret v kategórii –90 kg a Šarlota Riňáková zabojovala vo váhovej kategórii –70 kg.

Ako spomenul Gregor, na svoje výkony na turnajoch a prístup k tréningom a príprave budú Alex Barto, Benjamín Maťašeje, Viktor Ádám a Alex Maruška nominovaní na septembrové Majstrovstvá Európy juniorov v Luxembursku.

Zábery z turnaja si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Banskej Bystrice

V OBRAZOCH: Juniorskí džudisti DUKLY priniesli z Európskeho pohára 2 medaily
6
Galéria
Zdroj: ŠK DUKLA
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM