Ivana Kováčiková Kultúra

Čo prinesie posledný májový týždeň? Bystričania, máme pre vás rovnú desiatku tipov

Už viete, čo budete robiť počas nasledujúcich siedmich dní? Ak nie, máme pre vás inšpiráciu v podobe prehľadu lákavých podujatí od predstavení, cez športové vyžitie aj po koncerty. Pozrite sa, čo všetko sa bude diať v Bystrici!

Ilustračný obrázok k článku Čo prinesie posledný májový týždeň? Bystričania, máme pre vás rovnú desiatku tipov
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk

MAGICKÝ SATUNTUR / DUCH KAŠMÍRU

23.mája 2016 o 18:00, Záhrada – Centrum nezávislej kultúry, Námestie SNP 16

Abhay Rustum Sopori (syn Pandita Soporiho) v sprievode tablistu Sachina Sharmu, nám predstaví magický santur. Pôjde o súbor klasickej indickej hudby. Sladké zvuky … podmanivý rytmus … nezabudnuteľný zážitok.

POCTA IVANOVI PALÚCHOVI

25. – 27. mája 2016 o 18:30, Múzeum SNP

V kinosále Múzea SNP sa bude konať 3 – dňový filmový festival venovaný Ivanovi Palúchovi. Každý deň budú premietať jeden jeho film, so začiatkom vždy o 18:30. V stredu si môžete pozrieť dielo Markéta Lazarová, v stredu film Ja milujem ty miluješ, v piatok film Zabitá neděle.

OLYMPIJSKÝ FESTIVAL DETI MESTA BANSKÁ BYSTRICA

25. mája 2016 o 9:00, ZŠ Golianova, Uhlisko

Športový deň pre žiakov II. stupňa základných škôl. Svoje sily si zmerajú dievčatá a chlapci v súťažných disciplínach beh na 60m, beh na 800m, štafetový beh 4 × 250 m a v skoku do diaľky. Basketbal, vybíjaná, futbal a floorbal ponúknu možnosť preveriť tímovú spoluprácu jednotlivých kolektívov. Olympijský festival detí je hlavným podujatím kampane MOVE Week 2016 / Týždeň v pohybe 2016.

POCTA JÁNOVI CIKKEROVI

25. mája 2016 o 17:00, Cikkerova sieň historickej Radnice, Námestie SNP 1

Hudobno – slovné pásmo venované Jánovi Cikkerovi pri príležitosti 105. výročia jeho narodenia. Medzi účinkujúcimi nájdete Filipa Prievalského, Moniku Ondrejkovú, Natáliu Serdyukovú, Patríciu Macák – Solotrukovú, Evu Cáhovú. Svoje umenie predvedie aj Zmiešaný spevácky zbor Konzervatória J.L. Bellu.

STRETNUTIA S MINULOSŤOU POD ZELENOU KLENBOU

25. mája 2016 o 17:00, Stredoslovenské múzeum, Thurzov dom,

Stretnutie s autormi kníh, s osobnosťami z vedeckého, kultúrneho ale aj spoločenského života o vybraných kapitolách nielen našej histórie. Aktuálne stretnutie bude s Vladimírom Bártom na tému Ako sem tu žili.

LADISLAV HUDEC OTEC ÁZIJSKÝCH MRAKODRAPOV

26. mája 2016 o 15:00, Štátna vedecká knižnica, Lazovná 9

Výstava Ladislav Hudec a Banská Bystrica. Súčasťou bude aj premietanie filmu Zmenil tvár Šanghaja a predstavenie knihy laureáta krištáľového krídla Ladislava Kaboša a Svatavy Márie Kabošovej venovanej Ladislavovi Hudecovi.

DIVADLO STOKA : KRITÉRIUM

26.mája 2016 o 19:00, Záhrada – Centrum nezávislej kultúry, Námestie SNP 16

Stoka tentoraz v masovom obsadení (šesť hercov) sa opäť vracia k svojej autorskej tvorbe scenára improvizáciou. Súčasnosť priniesla na scénu heroizáciu banality, prioritu vajca či sliepky, ale aj vraždu diktátora, šialené veselstvo (crazy comedy) i hľadanie esencie života na diskotéke. Účinkujú: Michaela Halcinová, Martin Kollár, Lenka Libjaková, Braňo Mosný, Tomáš Pokorný, Peter Tilajčík.

56. BANSKOBYSTRICKÁ HUDOBNÁ JAR: BACH GOES SAMBA

27. mája 2016 o 21:00, Námestie Štefana Moysesa

Jedinečný open air koncert Bach goes Samba, ktorého cieľom je neopakovateľná interpretácia klasickej hudby, spojená s jazzom a ľudovou hudbou. Komorný sláčikový ansámbel The Classical Music Maniacs je zložený z dvanástich excelentných hudobníkov, zakladateľom a vedúcim súboru je huslista a koncertný majster slovenských filharmónie Jarolím Emmanuel Ružička.

HANA ZAGOROVÁ

27. mája 2016 o 19:00, Aula UMB, Tajovského 40

Jedna z najväčších hviezd česko-slovenskej hudobnej scény bude v Bystrici koncertovať pri príležitosti významného životného jubilea. Hoci sú piesne Hany Zagorovej hudobne a žánrovo veľmi pestré, najtypickejší pre ňu zostáva tzv. beatový šansón. Práve v ňom dokáže najlepšie zužitkovať svoje herecké školenie, cit pre obsah a jedinečnú atmosféru každej piesne.

ANIČKA RUŽIČKA A TONKO MODRINKA

29. mája 2016 o 16:00, Bábkové divadlo na Rázcestí, Skuteckého 14

Predstavenie je určené pre deti od troch rokov. Zábavnou formou sa dozviete Ako sa z Aničky stala faganička a z Tonka babec. Predstavenie vzniklo v rámci projektu ružový a modrý svet.

Čítajte tiež:

Kuzminová, missky aj hráči amerického futbalu obsluhovali Bystričanov. Koľko vyzbierali na dobrú vec?

FOTO: Rarita v centre mesta. Stovky rokov stará toaleta priamo nad hlavami Bystričanov

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM