Jakub Forgács Rôzne Správy

Čierna škvrna na mape Horehronia: Miesto ktorému sa radšej vyhnite, FOTO

Počuli ste už o gudrónových jamách? Na prvý pohľad pôsobia ako jazerá, v ktorý sa idylicky zrkadlí okolitá príroda. V skutočnosti však ide o ekologickú hrozbu.

Ilustračný obrázok k článku Čierna škvrna na mape Horehronia: Miesto ktorému sa radšej vyhnite, FOTO
9
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Obec Predajná v Breznianskom okrese má dlhé desaťročia problém so starou skládkou – gudrónovými jamami – a to ešte z čias socializmu. Dve gudrónové jamy s označením skládky odpadov Predajná I a Predajná II sa nachádzajú medzi obcami Predajná a Lopej.

Z diaľky sa môžu javiť ako malé jazerá a okolitá príroda sa v nich priam idylicky odráža, no šíri sa z nich ropný zápach a pokryté sú olejovými fľakmi.

Gudrónové jamy

V čase prevádzkovania skládok odpadov – gudrónov sa na ne vyvážali kyselinové smoly – gudróny. Tie vznikli pri rafinačných procesoch minerálnych olejov kyselinou sírovou, olejom a sulfonačným plynom za účelom výroby špeciálnych olejov v podniku Petrochema, a.s., Dubová.

Odpad – gudrón je pastovitej konzistencie. Časom má schopnosť polymerizovať. Predpokladá sa, že spolymerizovaný gudrón tvorí na dne skládok izolačnú vrstvu zamedzujúcu prieniku gudrónu do podložia. Tým, že sa do zrážkových vôd vylúhuje gudrón, stávajú sa kyslými.

Ďalšie aktuálne správy

Návšteva prezidentky

Koncom júla 2020 sa na jamy bola osobne pozrieť aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„Veľa som o nich počula a čítala, vidieť ich na vlastné oči je však iný zážitok. Je to jedna z našich najväčších, takmer 2-tisíc starých environmentálnych záťaží, čo máme na Slovensku, ktorá je stále nevyriešená, dokonca neriešená. Nebezpečný odpad ohrozuje životné prostredie i obyvateľov,“ konštatovala vtedy hlava štátu.

Ako ďalej zdôraznila, hovorila o tom s ministrom životného prostredia. „Je tam problém s verejným obstarávaním, plán je posunúť alebo ukončiť sanáciu tejto environmentálnej záťaže do roku 2023. Budem sa o to zaujímať, pretože obci treba pomôcť s definitívnym riešením, ale aj s tým, čo sa do roku 2023 bude diať, pretože zatiaľ to sanuje iba z vlastného rozpočtu,“ dodala prezidentka.

Zábery gudrónových jám si môžete pozrieť na záberoch v priloženej fotogalérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Banskobystrického kraja

V OBRAZOCH: Gudrónové jamy sú ekologickou hrozbou na Horehroní
9
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM