Jakub Forgács Správy

Chrípka už v kraji zatvorila škôlku: Odborníci odporúčajú rúška aj očkovanie

Chorobnosť stúpa aj v Banskobystrickom kraji. Ktoré okresy majú najviac prípadov?

Ilustračný obrázok k článku Chrípka už v kraji zatvorila škôlku: Odborníci odporúčajú rúška aj očkovanie
Zdroj: TASR

Výraznejší vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) a hlavne chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO), ktoré signalizujú už pravdepodobne začiatok tohtoročnej chrípkovej sezóny, zaznamenali v 39. kalendárnom týždni epidemiológovia v Banskobystrickom kraji (BBSK). Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Zavretá škôlka

„Podľa analýzy hlásení 60 percent lekárov pre deti a dorast a 46 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých v BBSK možno konštatovať, že výskyt ARO v tomto regióne stúpol v porovnaní s uplynulým týždňom o 35 percent, výskyt chrípky a jej podobných ochorení o 80 percent. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je však chorobnosť na ARO nižšia o 53 percent a na CHPO o 79 percent,“ uviedla s tým, že na ARO je tu v súčasnosti v absolútnych číslach chorých 2 432 ľudí, ktorých v tomto týždni do systému banskobystrického RÚVZ zahlásili ošetrujúci lekári.

„Predstavuje to chorobnosť 743 na 100-tisíc osôb. Počet chorých na chrípku je aktuálne 94, čo je chorobnosť necelých 30 osôb na 100-tisíc obyvateľov. V okrese Brezno však z dôvodu zvýšeného počtu ochorení na chrípku je prerušený výchovno-vzdelávací proces v MŠ Bacúch,“ hovorí Tolnayová.

Hygiena, vitamín C aj očkovanie

RÚVZ v Banskej Bystrici zaznamenal v porovnaní s uplynulým vyšší počet komplikácií zo zápalových ochorení horných ciest dýchacích, ako aj chrípky. „Tieto ochorenia sa skomplikovali zápalmi dutín v 32 prípadoch, zápalmi stredného ucha v 25 prípadoch a v 14 prípadoch zápalom pľúc. Najviac skomplikovaných prípadov je vo vekovej skupine najmenších detí (0 až 6 rokov) a adolescentov. Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v analyzovanom týždni v okrese Rimavská Sobota (435), Zvolen (387), Žiar nad Hronom (277) a Žarnovica (249),“ uviedla ďalej Tolnayová s tým, že čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení, je najvyšší počet pacientov v okrese Žiar nad Hronom a Poltár. Chorí sú predovšetkým občania v produktívnom veku a seniori.

V súvislosti s vývojom chorobnosti, ako aj súčasnou situáciou s koronavírusom odborníci opätovne upozorňujú, že je potrebné vo zvýšenej miere venovať sa preventívnym opatreniam. Rovnako v školách, ako domácnostiach je potrebné dbať nielen na hygienu prostredia, ale hlavne na osobnú hygienu. „Časté a dôkladné umývanie rúk, časté vetranie domácností a učební, čistota v kúpeľniach, toaletách – to by malo byť v chrípkovom a pandemickom období samozrejmosťou. Navyše je potrebné vo zvýšenej miere konzumovať čerstvú zeleninu a ovocie, predovšetkým jablká, ktoré majú dostatok vitamínu C, nosiť rúška a dať sa zaočkovať proti chrípke. Najvhodnejší čas je október a november,“ dodala Tolnayová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM