Jakub Forgács Správy

Chcete mať pri pôrode blízku osobu? Takéto opatrenia platia v bystrickej nemocnici

Rodičkám je dovolené mať jednu sprevádzajúcu osobu pri pôrode. Musí však splniť niekoľko podmienok.

Ilustračný obrázok k článku Chcete mať pri pôrode blízku osobu? Takéto opatrenia platia v bystrickej nemocnici
Zdroj: Svet zdravia

Súčasná epidemiologická situácia donútila aj Fakultnú nemocnicu s poliklinikou F. D. Roosevelta prijať opatrenia – platí zákaz návštev. „Vzhľadom k danej situácii je našou povinnosťou a chcením chrániť rodičky, novorodencov a celý pôrodnícky personál, preto musíme pristúpiť k dôslednej kontrole pri vstupe sprevádzajúcej osoby na pôrodný sál,“ uvádza nemocnica na svojej facebookovej stránke.

Ako ďalej uvádza nemocnica, rodičkám je dovolené mať jednu sprevádzajúcu osobu pri pôrode (manžel, partner).

Sprevádzajúca osoba:

  • vyplní čestné vyhlásenie – v prípade pozit. cestovateľskej anamnézy sa musí preukázať negatívnym covid testom,
  • pri vstupe na pôrodný sál bude sprevádzajúcej osobe zmeraná telesná teplota,
  • bude mať ochranné rúško po celý čas pobytu na pôrodnom sále,
  • bude dodržiavať pokyny zdravotníckeho personálu a všetky zásady hygienicko – epidemiologického režimu ,
  • službukonajúcej pôrodnej asistentke odovzdá základné údaje o sebe vrátane telefónneho čísla

Rodičkám a budúcim oteckom chce nemocnica aj v tejto mimoriadnej epidemiologickej situácii vyjsť v ústrety, aby mohli vidieť svoje dieťatko a spolu ho privítať na svete. „Ostatné dni, ktoré maminka strávi na oddelení šestonedelia vzhľadom k zákazu návštev nebude môcť prijímať žiadne návštevy,“ píše sa na stránke.

PEDA – Informovaný súhlas podpíšete pri pravidelnej prehliadke pred pôrodom. Vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu pre COVID 19 a vydaný zákaz návštev v nemocnici ruší nemocnica pravidelné štvrtkové poučenie o pôrodnej epidurálnej analgézii (PEDA) až do odvolania. „PEDA poučenie tak nateraz poskytne anestéziológ prítomný na pôrodnici a to vo formáte 24/7,“ uvádza nemocnica.

Naďalej platí, že poučenie a podpísanie súhlasu k PEDA musí prebehnúť pred začiatkom pôrodnej činnosti. Inak vám nebude PEDA poskytnutá v bystrickej nemocnici. „Preto ak máte záujem o PEDA a prichádzate na plánovanú kontrolu na pôrodnicu (napr. CTG) pred termínom pôrodu, informujte o tom pôrodné asistentky, ktoré následne kontaktujú anestéziológa, ktorý vás následne poučí o PEDA a spoločne s ním vyplníte informovaný súhlas k PEDA,“ upozorňuje nemocnica.

Ako dodáva, neodkladajte si toto poučenie na poslednú chvíľu, aby všetko prebehlo v súlade s platnými pravidlami pre PEDA na Slovensku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM