Správy Samospráva

Bystrické školy sa pripravujú: Mesto reaguje aj na druhú vlnu pandémie

V súvislosti s opatreniami pred šírením nového koronavírusu ministerstvo školstva zverejnilo Manuál opatrení pre školy a školské zariadenia, ktorými sa riadi i mesto pod Urpínom.

Ilustračný obrázok k článku Bystrické školy sa pripravujú: Mesto reaguje aj na druhú vlnu pandémie
1
Galéria
Zdroj: TASR

O tom, ako bude v Banskej Bystrici vyzerať začiatok nového školského roka, diskutovali v utorok na pôde banskobystrického magistrátu riaditelia základných škôl (ZŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, základných umeleckých škôl a centier voľného času. Hlavnou témou je zabezpečenie a organizácia prvých dvoch týždňov po nástupe žiakov a detí do škôl a škôlok. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Riadia sa manuálom

Školský rok 2020/2021 sa začína 2. septembra a v súvislosti s opatreniami pred šírením nového koronavírusu ministerstvo školstva zverejnilo Manuál opatrení pre školy a školské zariadenia, ktorými sa riadi i mesto pod Urpínom. Riaditelia v týchto dňoch pripravujú všetko potrebné na otvorenie školského roka a prijatie stoviek prvákov. Fungovať budú aj školské kluby detí za prísneho dodržiavania všetkých protiepidemio­logických opatrení.

„Podľa manuálu zákonný zástupca pri prvom nástupe dieťaťa do škôlky alebo ZŠ predloží vyplnený dotazník a písomné vyhlásenie o tom, že neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadenú karanténu. Opätovne ho predloží v prípade, že dieťa preruší dochádzku v trvaní viac ako tri dni. Takú istú povinnosť majú i pedagógovia,“ vysvetlila Anna Martišovičová, vedúca Školského úradu v Banskej Bystrici.

Vychádzajúc z manuálu počas prvých dvoch týždňov nového školského roka je nosenie rúšok v interiéri povinné pre žiakov druhého stupňa ZŠ. Na prvom stupni sa len odporúča. Deti v materských školách rúška nosiť nemusia, pedagógom ich odporúčajú nosiť.

Zásobovanie škôl

Podľa Marhefkovej samospráva v súvislosti s druhou vlnou pandémie v týchto dňoch zásobuje všetky školy a školské zariadenia vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti potrebnými dezinfekčnými a hygienickými prostriedkami.

„Prvá vlna pandémie nového koronavírusu nás všetkých veľa naučila. Ako zriaďovateľ sme museli pružne reagovať na vyvíjajúcu sa situáciu, hoci informácie zo strany štátu spočiatku chýbali. Riaditelia operatívne zabezpečovali výchovno-vzdelávací proces, niekedy novými nepoznanými formami, za čo im ďakujem. Z rodičov sa stali učitelia, ktorým pedagógovia trpezlivo vysvetľovali, ako majú pri riešení rôznych úloh so svojimi deťmi postupovať. Žiaci si museli zvyknúť na nový systém výučby z domu. Verím, že nadchádzajúci školský rok odštartujeme bez problémov. Spoločnou disciplínou, dodržiavaním opatrení a vzájomnou komunikáciou všetko zvládneme,“ zdôraznil primátor Ján Nosko.

Foto: ilustračné

Diskusia riaditeľov škôl na pôde magistrátu
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM