Jakub Forgács Správy

Bystrické gymnázium má smelé plány. Pre študentov chce zabezpečiť výmenné pobyty v Číne

Bilingválne päťročné slovensko-čínske štúdium je ojedinelým projektom v rámci strednej Európy. Študentom by mohlo časom ponúknuť ešte viac.

Ilustračný obrázok k článku Bystrické gymnázium má smelé plány. Pre študentov chce zabezpečiť výmenné pobyty v Číne
Zdroj: TASR

Rovnako ako pre študentov španielskej sekcie bilingválneho španielskeho a čínskeho Gymnázia Mikuláša Kováča (GMK) v Banskej Bystrici, ktorí každoročne chodia na výmenné pobyty do Malagy v Andalúzii, vedenie školy pracuje na podobnej možnosti aj pre študentov čínštiny. Riaditeľka GMK Alena Paulová sa už v júni chystá do Číny na sympózium riaditeľov stredných škôl, kde by mala táto forma výmeny nadobudnúť reálnejšie kontúry.

„Snažíme sa v spolupráci s jednou agentúrou zabezpečiť výmenné pobyty pre žiakov čínskej sekcie. Chceli by sme dohodnúť podmienky medzinárodnej výmeny s tým, že by naše deti išli do čínskych rodín a ich zasa k nám,“ konštatovala Paulová s tým, že spolupráca sa črtá s elitnou strednou školou v meste Shijiazhuang blízko Pekingu.

Ako pripomenula, študenti zo španielskej sekcie chodia do Malagy. Počas týždňa majú v tamojšej škole 20 hodín španielčiny, spoznávajú miestne prostredie a ubytovaní sú v španielskych rodinách. Ďalšou šancou pre nich sú dlhodobejšie mesačné pobyty, ktoré sú zväčša pred koncom školského roka, respektíve cez prázdniny.

Bilingválne päťročné slovensko-čínske štúdium formou experimentálneho overovania schváleného ministerstvom školstva beží na GMK už druhý rok a ide o ojedinelý projekt v rámci strednej Európy. Študenti majú prognózu jedinečného uplatnenia sa na trhu práce nielen v rámci Slovenskej republiky, ale najmä v zahraničí.

Podľa Paulovej ich žiaci môžu pokračovať vo vysokoškolskom štúdiu napríklad v Číne a za výborných podmienok, keďže čínske univerzity ponúkajú zaujímavé štipendiá a v tomto smere sú k zahraničným študentom ústretové. Možnosť uplatniť sa majú ako tlmočníci – prekladatelia, pracovné príležitosti na nich čakajú v spoločnostiach obchodne napojených na Čínu, ale veľké možnosti núka i cestovný ruch.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM