Jakub Forgács Iné športy

Bystričanka Nikoleta žne úspechy: Medaily zbiera v bodyfitnesse, šplhu aj behu, FOTO

Mladej fitnesske môžu jej rovesníčky postavu len ticho závidieť. Čo všetko si kvôli úspechu musí odoprieť a za akým snom si ide?

Ilustračný obrázok k článku Bystričanka Nikoleta žne úspechy: Medaily zbiera v bodyfitnesse, šplhu aj behu, FOTO
15
Galéria
Foto: Hana Hudcová / Zdroj: Ronnie.cz

Bystričanka Nikoleta Hricová (21) aktuálne študuje na Fakulte chemicko-technologickej, ktorá spadá pod Vysoké učení technické v Brne. Na prvý pohľad sympatická baba má náročné hobby. Už pred piatimi rokmi sa začala súťažne venovať fitnessu. Bohužiaľ sa po čase vážnejšie zranila a keďže fitness vyžaduje náročnú gymnastickú zostavu, musela zmeniť súťažnú kategóriu. Momentálne sa už tri roky venuje bodyfitnessu, v ktorom súťaží za klub B-Star Zvolen. A veru, úspešne…

Iba nedávno si dosiahla krásne úspechy na súťažiach…

Jesennú sezónu som odštartovala na pohárovej súťaži Amix Patriot Fitness Weekend. Ako už názov napovedá, jednalo sa o dvojdňovú súťaž. V sobotu som sa postavila na pódium v juniorskej kategórii, kde som obsadila 4.miesto. Kedže skúseností nie je nikdy dosť, rozhodla som sa štartovať aj v nedeľu v ženskej kategórii. Aj tu sa mi podarilo prebojovať do finále a získala som 6. miesto medzi ženami, čo bol pre mňa celkom významný úspech.

Ďalšie prekvapenie prišlo o týždeň neskôr na súťaži Grand Prix Brno. Tu som ženskej kategórii získala 2. miesto.

Čo taká príprava fitnessky vôbec obnáša?

Príprava na fitness súťaže je veľmi náročná. Trénujem zvyčajne 6-krát do týždňa a môj tréning trvá priemerne 90 minút. Najväčšiu časť tvoria klasické posilovacie tréningy vo fitku. Nakoľko som ani po zraneniach nezanevrela na gymnastiku, aspoň raz za týždeň absolvujem aj gymnastický tréning. Pred súťažou zaraďujem aj kardio a uprednostňujem kruhové a HIT tréningy. Veľmi dôležitou súčasťou prípravy je aj nácvik pózingu a v súťažnom období sa mu venujem každý deň.

Mnoho ľudí si myslí, že práve tréningy sú tá najťažšia časť prípravy, ale dodržiavanie stravy je oveľa náročnejšie. Vyradenie všetkých nezdravých potravín, sladkostí a mastných jedál je uplná samozrejmosť. Môj jedálniček sa skladá zo základných potravín ako vločky, kuracie mäso, ryža, proteín, tvaroh, zelenina a vajcia. Všetky potraviny, ktoré cez deň zjem, mám dopredu naplánované, zvážené a zapísané do kalorických tabuliek v mobilnej aplikácii.

Za vyšportovanou babou sa asi otočí nejeden chalan. Ako to zvláda tvoj priateľ?

S mojím priateľom sme spolu už veľmi dlho a keď sme spolu začali chodiť, bol celý môj fitness ešte len v plienkach. Celú tú cestu stál pri mne a podporoval ma, za čo som mu nesmierne vďačná. Za tú dobu sme si vybudovali silnú dôveru a v tomto smere mi stopercentne verí.

A na druhej strane, čo dievčatá? Nestávalo sa ti, že v lete pociťovali závisť, keď ťa videli v plavkách?

Nie, nikdy som s tým nemala problém, teda aspoň som si to nevšimla.

Ktoré fitness úspechy považuješ za svoje najväčšie?

Môj prvý veľký úspech bol titul vicemajsterky Slovenska vo fitness dorasteniek. Ďalej je to 2. miesto na pohárovej súťaží Veľká cena Levoče v kategórii bodyfitness ženy. A aj 2. mesto na Grand Prix Brno je pre mňa určite veľmi cenné.

Na akej súťaži sa predstavíš najbližšie?

Mojím veľkým snom je raz sa postaviť na medzinárodné pódium. Je to ešte len vo hviezdach, ale budem robiť všetko pre to, aby som sa mohla zúčastniť budúci rok Arnold Classic Europe v Barcelone. Na to sa chcem ale poriadne pripraviť, takže v jarnej sezóne ma na súťažnom pódiu neuvidíte a súťažiť budem až budúcu jeseň.

Nerobíš však len fitness. Krásne úspechy máš aj v šplhu na lane.

Tomuto športu som sa začala venovať len nedávno. Absolvovala som zatiaľ len jednu súťaž a boli to Akademické majstrovstvá Českej republiky, kde som reprezentovala svoju univerzitu VUT a získala som tam titul vicemajsterky.

Okrem toho, venuješ sa súťažne aj iným športom?

Amatérsky sa v lete venujem aj korčuľovaniu. Tento rok sa mi na Banskobystrickom maratóne podarilo získať 3. miesto v open ženskej kategórii. V budúcnosti by som sa chcela začať súťažne venovať aj street workoutovým súťažiam.

V OBRAZOCH: Mladá bystrická fitnesska Nikoleta žne úspechy
15
Galéria
Zdroj: EastLabs.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM