Jakub Forgács Rôzne

Bystričania sa čoskoro pustia do čistenia mesta: Pozrite, kedy sa bude bojovať s bordelom vo vašej štvrti

S príchodom jari sa blíži aj veľké upratovanie mesta, do ktorého sa i tento rok zapoja samotní Bystričania. Prečítajte si, ako a kedy sa budete môcť pripojiť k dobrovoľníkom v rámci akcie, ktorej cieľom je skrášlenie nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania sa čoskoro pustia do čistenia mesta: Pozrite, kedy sa bude bojovať s bordelom vo vašej štvrti
Zdroj: Dnes24.sk

Celomestská akcia Za krajšie mesto 2015 už tradične pripomenie začínajúce jarné obdobie. Banskobystričania sa môžu aj tento rok zapojiť a upratať verejné priestory v okolí svojich domovov, medziblokovú zeleň na sídliskách či vyhrabať trávniky od rôzneho rastlinného a komunálneho odpadu. O úspechu už tradičnej mestskej akcie a jej obľúbenosti medzi mnohými obyvateľmi hovorí každoročný vysoký záujem o pristavovanie kontajnerov, poskytovanie náradia a ostatnú výpomoc zo strany pracovníkov Mestského úradu a Záhradníckych a rekreačných služieb (ZAaRES) mesta Banská Bystrica.

„Upratovania sa zúčastní aj primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko so svojím najbližším tímom a pracovníkmi mestského úradu,“ informovala hovorkyňa primátora mesta Banská Bystrica Zdenka Sekerešová.

„Účelom akcie je vyčistenie verejných priestranstiev, najmä medziblokovej zelene na sídliskách od rôznych komunálnych a rastlinných odpadov hlavne zhrabovaním a zberom,“ informuje mesto Banská Bystrica, podľa ktorého v prípade potreby vývozu, premiestnenia veľkoobjemových kontajnerov, poskytnutia vriec na odpad a podobne počas akcie (okrem nedele) treba kontaktovať priamo pracovníka Mestského úradu na telefónnom čísle 0905 940 847.

Pri realizácii akcie sa podľa Oddelenie odpadového hospodárstva počíta s aktívnym zapojením obyvateľov mesta, škôl základného a stredného stupňa, mimovládnych neziskových organizácií a občianskych iniciatív. „K čisteniu verejných priestranstiev ako Mestský park, Jelšový hájik, park pod Pamätníkom SNP, Urpín, atď. budú prizvané tiež environmentálne zamerané miestne dobrovoľné organizácie a ich dočistenie zabezpečí správca verejnej zelene ZAaRES Banská Bystrica a pracovnící prijatí na aktivačné práce,“ úvádza oficiálny web mesta.

Akcia „Za krajšie mesto“ je rozdelená na tieto štyri etapy:

  • I. ETAPA 20.3.2015 – 22.3.2015 Centrum, Uhlisko, Majer, Graniar
  • II. ETAPA 27.3.2015 – 29.3.2015 Sásová, Rudlová, Jakub, Uľanka
  • III. ETAPA 10.4.2015 – 12.4.2015 Radvaň, Iliaš, Šalková, Senica, Kremnička, Rakytovce
  • IV. ETAPA 17.4.2015 – 19.4.2015 Fončorda, Podlavice, Skubín

V uvedených termínoch Mestský úrad zabezpečí pristavenie veľkoobjemových kontajnerov do jednotlivých lokalít mesta. „V prípade výrazne nepriaznivých podmienok (dážď, podmočený terén, silný vietor, sneženie, a pod.) bude stanovený náhradný termín, o čom budú Banskobystričania informovaní na internetovej stránke mesta,“ píše sa na stránke.

Pozor na sankcie!

Mesto žiada Banskobystričanov, aby nevykonávali rezy a výruby kríkov, stromov a zamerali sa len na vyhrabávanie trávnikov od lístia, suchej trávy a komunálneho odpadu, čistenie chodníkov a podobne. „Právo hospodárenia s vegetáciou rastúcou na verejných plochách a v blízkosti bytových domov vo vlastníctve mesta Banská Bystrica má iba mestom poverená odborná organizácia ZAaRES,“ uvádza mesto s tým, že bezdôvodná likvidácia udržiavanej zelene spôsobí pre vlastníka ekonomickú, ale aj ekologickú újmu, a je v rozpore so zákonom a s platným Všeobecne záväzným nariadením mesta Banská Bystrica o tvorbe, údržbe a ochrane zelene. Nepovolený výrub stromov a ich poškodzovanie je priestupkom, za ktorý môže byť uložená finančná sankcia.

V prípade záujmu o zapožičanie pracovného náradia, môžete kontaktovať strediská ZAaRES príslušné pre jednotlivé etapy akcie.

  • I. etapa Stredisko Centrum, Horná 24/A, tel.č. 0903 566 641 2
  • II.etapa Stredisko Východ, Pod Hôrkou 20, tel. č. 0903 566 643
  • III.etapa Stredisko Západ, Malachovská cesta 34, tel.č. 0903 566 64
  • IV.etapa Stredisko Západ, Malachovská cesta 34, tel.č. 0903 566 642

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM