Jakub Forgács Kultúra Správy Samospráva

Bystrica zabojuje o ďalší titul: Chce byť Európskym hlavným mestom kultúry

Po titule Európske mesto športu, ktorým sa Banská Bystrica hrdila v roku 2017, samospráva intenzívne pracuje na svojej kandidatúre pre zisk titulu Európske hlavné mesto kultúry 2026.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica zabojuje o ďalší titul: Chce byť Európskym hlavným mestom kultúry
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

V meste pod Urpínom už niekoľko mesiacov aktívne pripravujú podklady k podaniu prihlášky Banskej Bystrice do projektu, ktorého cieľom je zisk titulu Európske hlavné mesto kultúry 2026. Pracovná skupina je zložená zo zamestnancov mestského úradu, Banskobystrického samosprávneho kraja, Akadémie umení, Univerzity Mateja Bela a ďalších externých odborníkov. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Postrehy Bystričanov

„Hlavným koordinátorom projektu EHMK 2026 Banská Bystrica je Richard Kitta, prorektor Akadémie umení,“ spomína hovorkyňa.

„Mesto Banská Bystrica zároveň spúšťa oficiálnu web stránku: www.bb2026.sk, prostredníctvom ktorej sa môžu do projektu zapojiť so svojimi postrehmi, nápadmi alebo vlastným projektmi aj Banskobystriča­nia,“ uviedla Marhefková.

Zapojiť sa môže ktokoľvek

„Širšia a odborná verejnosť nám môže priamo poslať svoj projekt alebo nápad, a stať sa tak tvorcom kultúrneho života v Banskej Bystrici. Zapojiť sa môže ktokoľvek s návrhom na zlepšenie umeleckého a kultúrneho života v meste. Očakávame, že dostaneme aj podnety a tipy na to, čo ľuďom v banskobystrickom kultúrnom programe chýba. Všetky získané postrehy zároveň poputujú do zásobníka nápadov a ideových zámerov a môžu sa stať súčasťou Koncepcie kultúry nášho mesta na nadchádzajúce obdobie,“ hovorí Miroslava Jančová, vedúca Odboru kultúry, športu a cestovného ruchu MsÚ v Banskej Bystrici.

O titul EHMK sa v roku 2026 budú deliť dve mestá z dvoch členských štátov Európskej únie (EÚ): jedno slovenské a jedno fínske. Hlavným cieľom projektu je zdôrazniť bohatstvo a rozmanitosť kultúr v Európe, ako aj osláviť spoločné kultúrne aspekty v Európe s cieľom prispieť k zblíženiu európskych národov a zlepšeniu vzájomného porozumenia. V neposlednom rade projekt zvyšuje medzinárodnú popularitu miest prostredníctvom kultúry a posilňuje kapacitu kultúrneho sektora a jeho prepojenia s ostatnými sektormi.

Stať sa hostiteľom titulu EHMK predstavuje pre mesto jedinečnú príležitosť, ktorá môže byť nositeľom pozitívneho kultúrneho, spoločenského a hospodárskeho vplyvu. Termín podávania prihlášok sa z 31. októbra 2020 predĺžil do 15. decembra 2020.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj desať tipov, kam v okolí Bystrice sa dá vyraziť do prírody!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: 10 tipov na výlet do prírody v okolí Bystrice
10
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM