Jakub Forgács Správy

Bystrica po zime opeknie: Do veľkého UPRATOVANIA sa zapoja obyvatelia aj úradníci

Pri realizácii akcie „Za krajšie mesto“ sa počíta s aktívnym zapojením obyvateľov mesta a dobrovoľníkov. Kedy prebehne?

Ilustračný obrázok k článku Bystrica po zime opeknie: Do veľkého UPRATOVANIA sa zapoja obyvatelia aj úradníci
4
Galéria

Celomestské podujatie, v rámci ktorého si môžu obyvatelia Banskej Bystrice vyčistiť a skrášliť okolie svojich domov, už tradične prichádza s jarným obdobím. Účelom je najmä vyčistenie verejných priestranstiev, ako aj medziblokovej zelene na sídliskách od rôzneho komunálneho a rastlinného odpadu zhrabovaním. Súčasne i zabezpečenie sezónneho zberu biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu zo záhrad rodinných domov. Informoval o tom Miroslav Strelec z Kancelárie primátora.

Upratovať budú aj úradníci

Pri realizácii akcie „Za krajšie mesto“ sa počíta s aktívnym zapojením obyvateľov mesta a dobrovoľníkov. Podujatie odštartuje v piatok, 24. marca 2023, kedy vedenie mesta spolu so zamestnancami mestského úradu vyčistí park na Triede SNP od Námestia Slobody po Ulicu 29. augusta.

Celomestské upratovanie je rozdelené do štyroch etáp:

  • I. etapa 24. –26. 3. 2023: Sásová, Rudlová
  • II. etapa 31. 3. – 2. 4. 2023: Centrum, Uhlisko, Karlovo, Belveder, Graniar, Majer
  • III. etapa 14. – 16. 4. 2023: Radvaň, Kráľová,Pršianska Terasa, Iliaš, Kremnička, Rakytovce, Kostiviarska, Jakub, Nový Svet, Uľanka, Šalková, Senica
  • IV. etapa 21. –23. 4. 2023: Fončorda, Podlavice, Skubín, Suchý vrch

Potrebujete kontajner či vrecia?

„V konkrétnych termínoch mestský úrad zabezpečí pristavenie veľkoobjemových kontajnerov do jednotlivých lokalít. Presné miesta sú zverejnené na webe mesta www.banskabystrica.sk, a aj na informačných plagátoch. Akciu organizačne zabezpečuje Oddelenie odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev MsÚ v Banskej Bystrici (tel. č.: 048/4330 454, e-mail: separovanyzber@banskabystrica.sk),“ spomenul Strelec.

V prípade potreby vývozu či premiestnenia veľkoobjemových kontajnerov, poskytnutia vriec na odpad a pod. počas trvania akcie (okrem nedele), môžu podľa slov Strelca obyvatelia kontaktovať pracovníka mestského úradu na tel. č.:0905 940 847. „Ak v uvedených termínoch nebude priaznivé počasie, určený bude náhradný termín, o čom bude samospráva informovať na webe mesta, ako i na sociálnych sieťach. Zároveň nebude realizované vylepovanie plagátov,“ spomenul.

„Žiadame obyvateľov, aby počas akcie nevykonávali rezy a výruby kríkov a stromov, ale zamerali sa len na vyhrabávanie trávnikov od lístia, suchej trávy a komunálneho odpadu alebo čistenie chodníkov. Právo hospodárenia s vegetáciou rastúcou na verejných plochách vo vlastníctve alebo správe mesta, má len poverená odborná organizácia Záhradnícke a rekreačné služby (ZAaRES),“ dodal Strelec so slovami, že v prípade záujmu o technickú a odbornú poradenskú činnosť, bude možné kontaktovať organizáciu ZAaRES.

V priloženej fotogalérii nájdete zábery z minulého ročníka tejto akcie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: V Bystrici odštartovala akcia Za krajšie mesto
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM