Jakub Forgács Správy Samospráva

Bystrica chce byť otvorenou samosprávou: Takto môžete navrhnúť témy, ktoré treba riešiť

Hlavné motto projektu pre Banskú Bystricu je „Spoluprácou k otvorenej samospráve“, a preto budú do prípravy, tvorby a realizácie akčného plánu od začiatku zapojení nielen zástupcovia mesta, ale aj aktéri občianskeho sektora a široká verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica chce byť otvorenou samosprávou: Takto môžete navrhnúť témy, ktoré treba riešiť
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Banská Bystrica sa na jeseň 2020 zapojilo do iniciatívy s názvom Open Government Partnership Local – Partnerstvo pre otvorené vládnutie na miestnej úrovni. V rámci nej chce v spolupráci s dvoma neziskovými organizáciami vytvoriť akčný plán otvorenej samosprávy. Na oficiálnom webe mesta o tom informovala Dominika Mojžišová z kancelária primátora.

„Proces tvorby sa začne už tento mesiac, a nakoľko participácia zo strany Banskobystričanov je žiadanou súčasťou, naplánované sú aj verejné konzultácie. Obyvatelia počas nich dostanú priestor a môžu prísť s návrhmi tém, ktoré by podľa nich mal akčný plán riešiť,“ spomenula.

Efektívna spolupráca

„Chceme, aby medzi samosprávou a obyvateľmi vznikla spolupráca, ktorá bude efektívna. Naším cieľom je mesto rozvíjať a takáto komunikácia a súčinnosť by mohla pomôcť pri realizácii rozbehnutých projektov, ktoré často stoja aj pre rozdielne pohľady na vec. Zároveň však vidím priestor na nové inovatívne zmeny či aktivity. To bol dôvod, prečo v auguste 2020 mesto Banská Bystrica zareagovalo na otvorenú výzvu pre samosprávy, v rámci ktorej sme sa mohli zapojiť do iniciatívy pre otvorené vládnutie na miestnej úrovni. Nakoľko ide o medzinárodnú iniciatívu, teší ma, že sa nám podarilo úspešne sa zaradiť medzi 56 samospráv z celého sveta, ktoré sú jej súčasťou,“ hovorí primátor mesta Ján Nosko.

K iniciatíve OGP Local sa pripojili aj dve partnerské neziskové organizácie zastupujúce občiansky sektor – Dialogue centre a Interaktívna škola urbanizmu a územného plánovania, ktoré sa špecializujú na realizáciu participatívnych procesov a dialógu.

„Naším cieľom je spojiť sily, čoho výsledkom bude akčný plán, ktorý pomôže zlepšiť procesy participácie v meste. Zároveň ide o akési otvorenie sa samosprávy ľuďom a vtiahnutie verejnosti do diania,“ upresňuje externá koordinátorka participácie pre mesto Banská Bystrica Andrea Dolinská.

Prvá diskusia

Hlavné motto projektu pre Banskú Bystricu je podľa slov Mojžišovej „Spoluprácou k otvorenej samospráve“, a preto budú do prípravy, tvorby a realizácie akčného plánu od začiatku zapojení nielen zástupcovia mesta, ale aj aktéri občianskeho sektora a široká verejnosť.

„Prvá diskusia k tejto téme, ktorou zároveň odštartujeme celý proces, sa uskutoční online už vo štvrtok, 11. marca 2021. Počas nej budú záujemcom predstavené možnosti zapojenia sa do projektu, a tiež jeho predbežný harmonogram,“ uviedla Mojžišová.

Bližšie informácie nájdete aj na facebookovej stránke Iniciatíva pre lokálne otvorené vládnutie v Banskej Bystrici a v prípade záujmu ich môžete kontaktovať e-mailom na: ogplocalbb@gmail.com.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj prvé jarné kvety, ktoré už rastú aj pod Urpínom!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM