Jakub Forgács Správy

Bystrica bojuje so znečistením. Platí výstraha pred závažnou smogovou situáciou

Pri pohybe vonku zvýšte opatrnosť! Výstraha pred smogom platí v našom meste až do odvolania.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica bojuje so znečistením. Platí výstraha pred závažnou smogovou situáciou
Zdroj: TASR

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu pred závažnou smogovou situáciou pre častice PM10 v Banskej Bystrici. Tá platí až do odvolania.

Hodnota prekročenia prahu na monitorovacej stanici na Štefánikovom nábreží bola podľa SHMÚ 157,6 mikrogramov týchto častíc na meter kubický vzduchu. Horná „bezpečná“ hranica ich koncentrácie je pritom 50 mikrogramov.

Nepriaznivé podmienky

Vysoké emisie PM10 podľa SHMÚ vznikajú z vykurovania pevným palivom a z ďalších lokálnych zdrojov, možný vplyv má aj doprava a priemysel, či nepriaznivé rozptylové podmienky.

„Vzhľadom na nepriaznivé rozptylové podmienky možno očakávať vysoké koncentrácie PM10 vo všetkých oblastiach v blízkosti, v ktorých sa nachádzajú relevantné zdroje PM10 (napr. lokálne kúreniská na pevné palivo, kotolne na pevné palivo, a pod.),“ uvádza SHMÚ.

Nepriaznivé účinky

Medzi akútne účinky patrí dráždenie očí, nosa a hrdla, pocit tlaku na prsiach, kašeľ a bolesti hlavy. U astmatikov môže vyvolávať záchvaty a príznaky z dráždenia dýchacích ciest. Ak by sa situácia opakovala príliš často hrozia aj chronické účinky, ktoré sa môžu prejavovať zápalovými ochoreniami dýchacích ciest a pľúc, zvýšením pohotovosti na alergickú reakciu, poruchami odolnosti organizmu.

Aby ste sa nevystavovali riziku, mali by ste obmedziť dobu pobytu vonku, skrátiť vetranie obytných miestností a obmedziť fyzickú námahu vonku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM