Správy

Bežkári zažili NAJSKORŠÍ koniec sezóny: Bez okruhu na kúpalisku a korčuľovania na jazere

V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi si milovníci lyžovania užili bežkárske trate v horách okolo Banskej Bystrice pomerne kratšie obdobie.

Ilustračný obrázok k článku Bežkári zažili NAJSKORŠÍ koniec sezóny: Bez okruhu na kúpalisku a korčuľovania na jazere
9
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi si milovníci lyžovania užili bežkárske trate v horách okolo Banskej Bystrice pomerne kratšie obdobie. Záhradnícke a rekreačné služby (ZAaRES), ktoré sa starali o údržbu tratí, tvrdia, že majú za sebou asi najskorší koniec zimnej sezóny. Navyše, okruh na plážovom kúpalisku v centre mesta sa nepodarilo dať vôbec do prevádzky a pre nedostatočnú hrúbku ľadu ani jazero, na ktoré sa tešili banskobystrickí korčuliari.

Čakanie na sneh

„Hoci sme si v priebehu februára často hovorili, že zima nemôže skončiť tak skoro, a že aspoň v marci sa ešte na nejaký čas vráti, dnes už vieme, že sa tak nestane. Aspoň jej začiatok prišiel o niečo skôr, už na prelome novembra a decembra. Prvýkrát vyrazila naša technika na okruh okolo Jelenskej skaly na Šachtičkách 29. novembra, v Kremnických vrchoch sme si na dostatočnú vrstvu snehu pre ratrak počkali do 7. decembra,“ zhodnotila zimnú sezónu 2023/2024 mestská organizácia ZAaRES.

Sezóna v Kremnických vrchoch trvala iba 77 kalendárnych dní, úseky tratí upravovali do 21. februára. Počas tohto obdobia vyrazil ratrak do terénu v priemere každý druhý deň. Najčastejšie sa robili trate na Skalku a na Hostinec. O tom, aká netradičná bola táto zima, svedčí napríklad aj úprava štadióna na Králikoch, ktorá trvala len tri týždne. Naposledy štadión dokázali upraviť 28. decembra.

Koľko najazdil ratrak?

„Celkovo ratrak najazdil 1 243 kilometrov, čo predstavuje vyše 180 motohodín a spotreboval vyše 3-tisíc litrov nafty. Veľkú väčšinu úprav sme robili počas noci,“ zhrnul ZAaRES.

Údržba tratí v Starohorských vrchoch sa skončila už 2. februára. Do konca decembra technika vyrazila spolu 11-krát. „Po novom roku snehové podmienky dovolili upraviť trate už iba štyri razy. Náš skúter a ratrak Parksnow Donovaly spolu najazdili asi 450 kilometrov,“ dodal na sociálnej sieti ZAaRES.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilusrtračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Úprava bežkárskych tratí nad Bystricou
9
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM