Kultúra

Básnický freestyle aj noc hororových filmov. Festival Barbakan láka novinkami

Pod Urpínom opäť zažijeme veľký sviatok umenia. Tešiť sa môžete na koncerty, filmy, ale to zďaleka nie je všetko.

Ilustračný obrázok k článku Básnický freestyle aj noc hororových filmov. Festival Barbakan láka novinkami
33
Galéria
Zdroj: TASR

Jeden z najstarších multižánrových festivalov na Slovensku – banskobystrický Barbakan – ponúkne už tradične popri koncertoch aj rozmanitý nehudobný program. A nie je žiadnym prekvapením, že opäť to všetko odštartuje výtvarný projekt – provokačný, angažovaný a rozhodne súčasný.

Umenie aj filmy

Festival otvorí 17.októbrao 19:00 v Záhrade predstavenie maliarskeho projektu s názvom Útok barbarov ateliéru Startup FVU AU pod vedením vedúceho ateliéru Jána Triašku. Pôjde o veľkorozmernú maľbu na plátne, ktorá bude reflektovaním súčasných spoločenských reálií konfrontovať obyvateľov mesta so súčasným umením.

Hneď na druhý deň bude festival pokračovať filmovým programom. V Kine Múzeum SNP si návštevníci budú môcť pozrieť slovenskú drámu Out, ktorú ocenili na prestížnom MFF v Cannes a tiež krátkometrážny animovaný film Žltá režisérky Ivany Šebestovej. K filmom sa Barbakan vráti aj 20. októbra, kedy sa Farhof stane dejiskom Noci najsilnejších hororových filmov. Postará sa oň skúsený filmoholik a šéfredaktor portálu Kinema.sk Peter Konečný. Filmu bude patriť aj samotný záver Barbakanu. V nedeľu 22. októbra totiž festival v Kine Múzeum SNP uzavrie projekcia drsnej drámy Špina Terezy Nvotovej.

Básnický freestyle

Literatúra, neboj sa, nezabudlo sa ani na teba, aj keď… Bude to literatúra iná, bude to slam poetry. Ak ste o tomto výraze doteraz nepočuli, vedzte, že ide o improvizovanú súťaž, kde sa bojuje slovami a kde víťazí slovný ekvilibrista, ktorý u divákov zaboduje tými najlepšími autorskými textami. Vzhľadom na to, že bratia Česi sú v slam poetry o čosi ďalej, budú hosťami tejto bystrickej edície vo Farhofe práve oni.

Básnický freestyle v netradičnom prednese autorskej poézie s využitím prvkov divadla a performancie predvedú Elena Pecenová – poetka, maliarka a performerka s hlbokými rytmickými básňami, ktoré sú priesečníkom poézie a slamu – a Shylock – jeden z najmladších českých slamerov a básnik, ktorý sa do finále majstrovstiev 2016 dostal len niekoľko mesiacov po tom, čo začal slamovať.

Len pre doplnenie, o hudobný program sa na tohtoročnom Barbakane v Banskej Bystrici postarajú 20. a 21. októbra už skôr avizované kapely Sto múch, Saténové ruky, Medial Banana a Trucki.

Program:

  • 17.10. Predstavenie projektu Útok Barbarov – Záhrada, BB
  • 18.10. Projekcie filmov Out a Žltá – Kino Múzeum SNP, BB
  • 19.10. Deadelus (USA) + Jimmy Pé, Isama Zing – Nu Spirit Club, BA
  • 20.10. Koncerty Sto múch + Medial Banana – Záhrada, BB
  • 20.10. Noc najsilnejších hororových filmov P. Konečného+DJs – Farhof
  • 21.10. Koncerty Saténové ruky + Trucki – Záhrada, BB
  • 21.10. Slam poetry+DJs – Farhof
  • 22.10. Projekcie Filmu Špina – Kino Múzeum SNP, BB

Pozrite si v priloženej fotogalérii krásy Bystrice zachytené mladým fotografom!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Mladý bystrický fotograf zachytáva krásy mesta pod Urpínom
33
Galéria
Foto: Matej Bruchala
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM