Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO: Bystričania, toto sa oplatí vidieť. Matej zachytáva Bystricu vskutku úchvatne

Mladému Bystričanovi Matejovi Bruchalovi učarovalo fotenie. Ako najradšej zachytáva naše mesto? Pozrite si jeho výtvory!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bystričania, toto sa oplatí vidieť. Matej zachytáva Bystricu vskutku úchvatne
33
Galéria
Foto: Matej Bruchala

Matej Bruchala (24) je rodený Bystričan. Vyštudoval Strednú priemyselnú školu Jozefa Murgaša a momentálne študuje na Vysokej škole v Trnave. Už od základnej školy, vo ôsmom ročníku, sa začal venovať technike aktívnejšie. Keď bol mladší, neboli mobily ešte také prepracované ako teraz, a tak začal hľadať niečo lepšie. Bol to fotoaparát, ktorým začal tvoriť prvé kvalitnejšie fotky.

Čím vám učarovalo fotenie a odkedy sa mu venujete?

Fotenie mi učarovalo už v mladšom veku, pretože dnes, keď sa obzriem dozadu, veľké množstvo fotiek slúži už len ako pamiatka. Či už zo školy alebo nejakých akcií, ktoré som navštívil. Zúčastnil som sa aj niekoľko výstav, kde som videl niektoré fotky, ktoré ma dosť prekvapili, že ako to je možné, tak odfotiť. Samozrejme, že som začal skúšať fotiť podobne, ale nebolo to také profi a začal som sa viac zaujímať, čo je potrebné, aby som aj ja dostať taký výsledok.

Na vašich záberoch často vidno naše mesto. Odkiaľ zachytávate Bystricu najradšej?

Banská Bystrica sa dá zachytiť z veľa miest. Záleží od toho, aký nápad dostanem ako fotograf a čo chcem vytvoriť. Niekedy sa človek len tak ide prejsť a nájde správny moment, v ktorom to vyzerá najlepšie. Banskú Bystricu definuje veľa veci, či už Pamätník SNP, parky a príroda, ktorá nás obklopuje.

Máte obľúbené obdobie roka či časť dňa, kedy sú fotky najvydarenejšie?

Či sa to tak dá priamo povedať, to neviem. Pretože každé ročné obdobie má svoje čaro. V zime je to zložitejšie, pretože je chladno a všetko je biele. Na jar je to však živšie, pretože všetko začína kvitnúť, príroda sa prebúdza, všetko dostáva farbu. Leto je obdobie, kedy sa dá toho fotiť veľmi veľa, rôzne akcie, prípadne športy a veľké množstvo príležitosti. Len keď už potom nastupuje jeseň, tam sa farebnosť mení, ale zvykne vyčariť zaujímavé momenty.

Zvyknete svoje diela aj vystavovať?

Najčastejšie na svojej facebookovej stránke MatthewDesign, alebo prípadne aj na iných sociálnych sieťach (Instagram, 500px, Flickr). Zapájam sa aj do rôznych súťaží. Prípadne aj na škole, v rámci predmetu fotografia, kde som mal možnosť vystaviť niekoľko fotografií priamo z Banskej Bystrice, keďže sa jednalo o výstavu s témou „Stavby socializmu“. Ak by sa konala nejaká výstava, ktorá by ma prekvapila, tak by som dodal nejaké fotky, pretože vždy niečo mám vo svojom portfóliu.

Čo všetko ešte mávate v hľadáčiku vášho fotoaparátu?

Fotenie mám skôr ako svoje hobby, ale musím priznať, že baví ma to niekedy viac než si myslím. Fotím všetko. Prevažne sa zameriavam na reportážnu fotografiu, ale záleží aj od okolností, čo príde a čo je potrebné nafotiť. Lebo na každý typ fotenia treba iné vybavenie, či už objektív, príslušenstvo atď. Ale všetko ma svoje pre a proti. Rád fotím prírodu a spoločenské akcie. Niektoré veci je možné vidieť aj z mojich fotografií. Zvyčajne som otvorený všetkým možnostiam.

Prihodili sa vám počas fotenia aj nejaké kuriozity?

Zvyčajne, keď idem fotiť, všetko musí byť na svojom mieste, skontrolované a pripravené. Len raz za čas je toho veľa a občas sa človek pozabudne a niekedy je to len maličkosť, ale rátať treba so všetkým. Každý fotograf má zbierku svojich kuriozít, či dobrých alebo zlých, ale niektoré dokážu spestriť fotenie. Prezradím zopár aj ja:

  1. Bol som fotiť prírodu, všetko vyzeralo úžasne, počasie mi tiež prialo, bolo teplučko, na oblohe nebol ani mráčik. A keď už sa človek vžije do fotenia a snaží sa vystihnúť ten správny moment, čaká, zaostruje a už len ten správny cvak, aby fotka vznikla tak niečo vás začne štekliť na viacerých miestach tela. Nedá vám to a pozriete sa, že čo sa deje, a to sa neďaleko vás nachádza veľké mravenisko, malých ale aj lesných mravcov. Samozrejme, že boli zvedavé , čo sa deje v ich teritóriu.
  2. Bol som fotiť akciu. Samozrejme, že vždy po akcii sťahujem fotky, aby sa dali hneď upravovať a karty boli prázdne a následne k dispozícii pripravené na ďalšie fotenie. Lenže v zápale pracovného nasadenia som kartu nechal v čítačke a nejako som si to neuvedomil. O deň na to som mal ísť opäť fotiť. Pripravil som si veci a hovorím si, že veď mám všetko a zobral som brašňu s fotoaparátom a všetko príslušenstvo. Došiel som na miesto, kde sme mali fotiť a keď už boli prípravy v plnom prúde a vytiahol som foták, pozerám, že jeden slot na karty je prázdny a druha karta tam je, ale to je taká menšia (záložná). Potom sa to nakoniec vyriešilo.

Máte nejaký sen – lokalitu či záber, ktorú by ste chceli zachytiť?

Áno, aj ja ich mám zopár. Niektoré sa postupom času plnia, ale na niektoré zrejme musí prísť ten správny čas. Osobne sa držím citátu od Victora Huga, že „Život je čakanie na to, kedy sa naše sny premenia na skutočnosť!“ Preto je to tak aj vo fotosvete.

Pozrite si v priloženej fotogalérii krásne zábery mladého bystrického fotografa!

V OBRAZOCH: Mladý bystrický fotograf zachytáva krásy mesta pod Urpínom
33
Galéria
Foto: Matej Bruchala
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM