Jakub Forgács Správy

Americké centrum v Bystrici slávi 15 rokov: Pomohlo posilniť priateľstvo medzi USA a Slovenskom

Centrum bolo slávnostne otvorené 28. septembra 2005, vtedy ešte pod názvom InfoUSA Banská Bystrica. Dnes je Americké centrum moderným a technologicky vybaveným priestorom navrhnutým pre vzdelávacie aktivity, tvorenie a spájanie ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Americké centrum v Bystrici slávi 15 rokov: Pomohlo posilniť priateľstvo medzi USA a Slovenskom
Zdroj: AP Photo/John Locher

Americké centrum v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici oslavuje tento rok 15 rokov od svojho slávnostného otvorenia. Pri tejto príležitosti predĺžia veľvyslanectvo USA a knižnica spoluprácu o ďalšie tri roky. Memorandum o porozumení a spolupráci podpíše riaditeľka Štátnej vedeckej knižnice Blanka Snopková a vedúci tlačového a kultúrneho oddelenia veľvyslanectva USA na Slovensku David Duerden. Infor­movala o tom mediálna koordinátorka Veľvyslanectva USA na Slovensku Barbora Belovická.

Obohacujúca spolupráca

“Vďaka spolupráci veľvyslanectva USA a Štátnej vedeckej knižnice vzniklo centrum pre kultúrne, jazykové a akademické programy, ktoré pomohlo posilniť priateľstvo, partnerstvo a spojenectvo medzi USA a Slovenskom,” uviedla veľvyslankyňa USA na Slovensku Bridget Brink.

“Vážime si dlhoročnú, systematickú spoluprácu s Veľvyslanectvom USA, vďaka ktorému je aj pre obyvateľov stredného Slovenska dostupná výnimočná, každoročne aktualizovaná zbierka informačných zdrojov vydaných v USA. Veľkým obohatením kultúrneho a spoločenského života regiónu sú stretnutia so zaujímavými osobnosťami, ktoré vďaka podpore Veľvyslanectva USA môžu navštíviť našu krajinu. Tešíme sa na ďalšie roky spolupráce, ktoré budú zamerané najmä na oblasť vzdelávania v oblasti moderných technológií a spoločného budovania kreatívneho centra,” povedala riaditeľka Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici Blanka Snopková.  

Informácie o USA

Centrum bolo slávnostne otvorené 28. septembra 2005, vtedy ešte pod názvom InfoUSA Banská Bystrica. Dnes je Americké centrum moderným a technologicky vybaveným priestorom navrhnutým pre vzdelávacie aktivity, tvorenie a spájanie ľudí. Ponúka nové programy v oblasti IT vzdelávania či 3D tlače. Predovšetkým však vytvára priestor na interakciu medzi Slovákmi a

Američanmi a obomi krajinami. Pravidelne organizuje informačné stretnutia o štúdiu v USA, tvorivé lekcie anglického jazyka, diskusie s americkými odborníkmi a množstvo ďalších programov pre učiteľov, študentov a širokú verejnosť. Je súčasťou siete takzvaných American Spaces, ktorých je po celom svete viac ako 650.

Americké centrá na Slovensku poskytujú informácie o USA a podporujú dobré vzťahy a porozumenie medzi Slovákmi a Američanmi. Centrá tiež poskytujú informácie o možnostiach štúdia v USA, prezentujú americkú kultúru a jej hodnoty. Podporujú učiteľov angličtiny a študentov, ktorí majú záujem zdokonaľovať sa v angličtine. V súčasnosti organizujú aj programy a workshopy zamerané na technologické vzdelávanie a mediálnu gramotnosť. Programy sú často organizované v spolupráci s veľvyslanectvom USA v Bratislave.

Pri tejto príležitosti bude v stredu 23. septembra o 11.00 hod. v Americkom centre v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici slávnostne podpísané Memorandum o porozumení a spolupráci. Zúčastnia sa veľvyslankyňa USA na Slovensku Bridget Brink, riaditeľka Štátnej vedeckej knižnice Blanka Snopková a ďalší ctení hostia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM