Jakub Forgács Správy

Ako to vyzerá s chrípkou v Banskobystrickom kraji? Epidemiológovia odporúčajú očkovanie

V súvislosti s vývojom chorobnosti odborníci upozorňujú, že sa blíži ideálny čas na zaočkovanie, ktorý začal v prvých októbrových dňoch a trvá minimálne do konca novembra.

Ilustračný obrázok k článku Ako to vyzerá s chrípkou v Banskobystrickom kraji? Epidemiológovia odporúčajú očkovanie
5
Galéria
Zdroj: TASR

Pozvoľný nástup- tak možno charakterizovať začiatok tohtoročnej chrípkovej sezóny 2020/2021. Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici zaznamenali v 41. kalendárnom týždni v porovnaní s uplynulým, zvýšený výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) o šesť percent a výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) o štvrtinu. Informovala o tom hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Odkiaľ sú nakazení?

„V absolútnych číslach je to však omnoho menej, ako napríklad vlani – výskyt ARO je nižší takmer o polovicu a výskyt chrípkových ochorení je nižší dokonca o 74 percent. Všetky tieto údaje banskobystrickému RÚVZ poskytlo 59 percent lekárov pre deti a dorast a 48 percent všeobecných lekárov pre dospelých,“ uviedla Tolnayová.

Epidemiológovia evidujú v spomínanom týždni celkom 2 863 chorých na rôzne akútne respiračné ochorenia. „Predstavuje to v prípade ARO chorobnosť 856 na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. V prípade CHPO je chorých 81 ľudí, čo je chorobnosť 24 na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni,“ pokračovala Tolnayová..

„Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Zvolen (497 prípadov) Rimavská Sobota (463) a Žiar nad Hronom (336). V prípade CHPO sú to okresy Žarnovica, Lučenec a Žiar nad Hronom,“ vymenovala.

Odporúčajú očkovanie

Z hľadiska veku podľa slov Tolnayovej postihujú ochorenia na ARO aj CHPO hlavne ekonomicky aktívne obyvateľstvo, deti základných škôl a najmenšie deti od nula do päť rokov. „Percento komplikácií z akútnych respiračných ochorení je stabilizované už niekoľko týždňov. Ide o 30 prípadov zápalov dutín, 17 prípadov zápalov stredného ucha a len tri prípady zápalu pľúc,“ spoemnula.

V súvislosti s vývojom chorobnosti odborníci upozorňujú, že sa blíži ideálny čas na zaočkovanie, ktorý začal v prvých októbrových dňoch a trvá minimálne do konca novembra. Svojho praktického lekára by mali už navštíviť hlavne rizikové skupiny obyvateľstva – pacienti so srdcovo-cievnymi ochoreniami, diabetici, onkologickí pacienti a ľudia s chronickými pľúcnymi chorobami, či tehotné ženy. Epidemiológovia však zdôrazňujú, že v čase pandémie nového koronavírusu by sa malo dať zaočkovať čo najviac aj zdravých ľudí.

Foto: ilustračné

Chrípka
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM